Tre veckor sedan ryska reträtten – så ser städerna ut nu

Uppdaterad
Publicerad

I början av april drog sig ryska styrkor tillbaka från flera hårt krigsdrabbade områden i norra Ukraina. Tre veckor senare pågår ett intensivt arbete för att röja upp den förödelse som striderna lämnat efter sig.

– De lämnar efter sig en fullständig katastrof, sade Volodymyr Zelenskyj i ett tal den 2 april.

Den ukrainske presidenten syftade på de ryska trupper som då rörde sig bort från storstäderna Kiev och Tjernihiv, och uppmanade befolkningen att röra sig varsamt i städerna. Stora mängder minor och andra explosiva varor hade lämnats kvar, menade han.

Kriget i Ukraina

Det dröjde dock inte länge förrän invånarna inledde arbetet med att röja undan förödelsen, vare sig det handlar om att reparera skadade hus eller att begrava sina anhöriga.

SVT har sammanställt bilder från fyra städer som nu försöker hämta sig efter den ryska invasionen. Se bilderna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet