Poliser i närheten av den forne dubbelagenten Sergej Skripals bostad. Skripal utsattes för mordförsök 2018. Arkivbild. Foto: AP

Tredje ryss misstänkt för mordförsök på spion

Publicerad

Brittisk polis har tillräckligt med bevis för att åtala en tredje man misstänkt för mordförsöket på forne dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i engelska Salisbury 2018, som förgiftades med nervgiftet Novitjok. Det meddelar myndigheten under tisdagen.

Åklagare ska ha sett över uppgifterna kring en rysk man som nu misstänks för anstiftan till mord, mordförsök, vållande till allvarlig kroppsskada och innehav av kemiska vapen.

Två ryska män har sedan tidigare misstänkts för mordförsöket.

Förgiftningarna i Salisbury

Den 4 mars 2018 förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Även en polis insjuknade. Alla tre överlevde.

Giftet fanns på ytterdörren till Skripals hus, en av de platser där två misstänkta ryska agenter hade fångats på bild av övervakningskameror.

Storbritannien och Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) har identifierat giftet som Novitjok, utvecklat i dåvarande Sovjetunionen. Spår av giftet hittades också i ett hotellrum i London där två misstänkta ryska män hade bott. Den ryska nyhetssajten Fontanka identifierade en tredje person som kan ha varit inblandad i förgiftningen. I september 2021 meddelade brittisk polis att även de samlat bevis mot en tredje man.

Drygt tre månader senare hittades en parfymflaska med giftet i Amesbury norr om Salisbury. En kvinna sprejade det på sina handleder och avled efter åtta dagar. Hennes partner och en polis, som samtidigt kom i kontakt med giftet, fick svåra skador, men de återhämtade sig.

Sergej Skripal var verksam inom underrättelsetjänsten GRU på 1990-talet, men agerade senare dubbelagent för brittisk räkning fram till 2004, då han greps i Ryssland. Sex år senare fick han flytta till Storbritannien i en fångväxling.

Förgiftningarna i Storbritannien fördömdes av många av Storbritanniens allierade i västvärlden och ledde till att ett 30-tal länder massutvisade ryska diplomater.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.