Två barn tittar på havet i Cite Soleil i Port-au-Prince, samtidigt som stormen ”Erika” nu härjar på Haiti. Foto: TT

Många döda – nu har stormen ”Erika” nått Haiti

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska stormen Erika har krävt tiotals liv på Dominica, och härjar nu Haiti. Florida har utlyst nödtillstånd, men förhoppningen är att Erika förlorat mycket av sin förstörelselusta när ovädret når fastlandet.

Stormen lämnar stor förödelse efter sig på Dominica, som ligger ungefär mitt i det bågformade pärlbandet av öar mellan Venezuela och Kuba i Karibien. Bilder från ön visar hur bilar spolats iväg av floden, hus som kollapsar och kroppar som täcks av lera.

Enligt Dominicas premiärminister Roosevelt Skerrit har 20 dödsfall hittills bekräftats.

– Jag fruktar att den synliga förödelse jag såg i dag har dragit vår utveckling 20 år bakåt i tiden, sade Skerrit i ett tal till nationen, uppger nyhetsbyrån AFP.

Kan vara ännu högre

Enligt myndigheterna saknas ytterligare några tiotal personer, rapporterar CNN.

Dödssiffran kan dock vara ännu högre. Den lokala nyhetssajten The Dominican rapporterar om 27 dödsoffer enbart i byn Petite Savanne efter det att ett ”massivt jordskred” förstört flera hus.

Myndigheterna i Dominikanska republiken höjde varningsnivån till röd, högsta möjliga, innan stormen nådde land. USA:s orkanvarningsorgan NHC har varnat för skyfall i delar av Dominikanska republiken, Haiti, Turks- och Caicosöarna samt Bahamas. NHC befarar ”livshotande störtfloder och jordskred”.

Blöt sommar

Över Haiti väntas stormen mildras till ett tropiskt lågtryck, uppger AFP. Men dylika oväder samlar kraft på öppet hav, så när Erika sedan korsar Floridasundet mellan Kuba och USA kan den bli farlig igen.

Dessutom har det varit en så blöt sommar i delar av Florida att marken där är vattenmättad och risken för översvämningar extra hög. Floridas guvernör Rick Scott utlyste nödtillstånd redan i fredags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.