Trots frågorna – Otto Warmbiers kropp kommer inte att obduceras

Uppdaterad
Publicerad

Frågetecknen om vad som orsakade den amerikanska studenten Otto Warmbiers död är fortfarande många. Men kroppen kommer inte att obduceras, enligt familjens önskan. En öppen begravningsceremoni kommer att äga rum under torsdagen.

– Vad som har hänt med Otto är en total skam, sa president Donald Trump under tisdagen.

Inga slutsatser om dödsfallet kan ännu dras. Utredaren Daryl Zornes vid rättsläkarmyndigheten i Hamilton County överlägger fortfarande med läkare på det sjukhus i Cincinnati, Ohio, som behandlade 22-åringen när han kom till USA, säger han.

Men ingen obduktion kommer att göras. En utvärtes undersökning har gjorts vid sidan av röntgen, säger Daryl Zornes, men han vill inte ge någon prognos för när utredningen kommer att vara färdig.

Nordkoreafången Otto Warmbier

Familjen har inte uttalat sig om varför de motsätter sig en obduktion av kroppen.

LÄS MER: Amerikanen Otto Warmbier har avlidit

Dog förmodligen av hjärtstillestånd

22-årige Warmbier dömdes till 15 års straffarbete efter en gruppresa till Nordkorea i början av 2016, men släpptes och flögs hem 18 månader senare, den 13 juni. Nordkorea har sagt att frisläppandet skedde av ”humanitära skäl”. Otto Warmbier befann sig då i koma, och hade gjort det ända sedan i mars 2016 enligt information som hans föräldrar fått tidigare i juni.

Den förklaring som gavs var att Otto Warmbier hade drabbats av botulism, alltså en förgiftning som orsakas av en bakterie som kan finnas i dåligt tillagat livsmedel. Han ska sedan ha fått en sömntablett, varpå han fallit i koma. Amerikanska läkare kunde dock inte se några tecken på botulism, men konstaterade att Warmbier hade omfattande hjärnskador.

De uppgav bland annat att han var vaken, men att han inte reagerade på tilltal eller fysisk kontakt.

– Han blinkar och öppnar ögonen spontant, men han visar inga tecken på att vara medveten om vad som sker runtomkring honom, sa neurologen Daniel Kanter till pressen strax efter att Otto Warmbier togs emot i USA.

Efter hans död konstaterade läkarna att orsaken förmodligen var ett hjärtstillestånd, vilket kapade syretillförseln till hjärnan.

LÄS MER: Vännen Danny såg Otto Warmbier föras bort i Nordkorea

Kallar dödsfallet ett mord

– Vad som har hänt med Otto är en total skam, sa president Donald Trump i Vita huset på tisdagen och tillade att han tror att utgången blivit ”väldigt annorlunda” om mannen kommit hem tidigare.

Flera amerikanska politiker har hänvisat till dödsfallet som ett mord, bland annat den tidigare republikanske presidentkandidaten, John McCain.

Otto Warmbiers familj har gjort det tydligt att de kräver rättvisa för sin son.

– Även om man skulle tro på Nordkoreas förklaring att botulism och en sömntablett orsakade koman – vilket vi inte gör – så finns det ingen ursäkt för att som ett civiliserat land ha hemlighållit hans tillstånd och förnekat honom adekvat vård under så lång tid, sa pappa Fred Warmbier vid en presskonferens i familjens hem förra veckan.

LÄS MER: Trump rasar mot Nordkorea över död student

Tre fångar sitter kvar

Ytterligare tre amerikanska medborgare sitter frihetsberövade i Nordkorea. En av dem är Kim Dong Chul, som dömdes till tio års straffarbete för spioneri förra året.

USA kräver nu att samtliga fångar släpps omedelbart.

Regeringen kommer att fortsätta att sätta ”ekonomisk och politisk press” på Nordkorea, tillsammans med USA:s allierade och Kina, ”för att ändra på beteendet och regimen”, säger Vita husets talesperson Sean Spicer.

LÄS MER: Nordkorea hotar amerikanska fångar

Överväger förbud

Regeringen överväger också att förbjuda amerikanska medborgare att resa in i Nordkorea. Utrikesminister Rex Tillerson har övervägt ett sådant förbud sedan i slutet av april, då läraren Tony Kim greps i Pyongyang, säger en myndighetskälla till AP.

Kinas regering har sagt i ett uttalande att Warmbiers död är en tragedi, något som bemötts med tacksamhet av den amerikanske presidenten.

”Jag uppskattar försöken av president Xi och Kina att hjälpa med Nordkorea, men det har inte hjälpt. Jag vet iallafall att Kina har försökt!” twittrade Donald Trump på tisdagen.

På torsdag kommer en öppen begravningsceremoni att hållas för Warmbier på hans skola, Wyoming High School i Cincinnati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkoreafången Otto Warmbier

Mer i ämnet