Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här ber Kanadas premiärminister Justin Trudeau om ursäkt efter att ha haft ”brownface” på fest. Foto: Time, TT

Trudeau anklagas för rasism mitt under kanadensisk valrörelse

Uppdaterad
Publicerad

Han har gjort sig känd för att stå upp mot rasism och jobba för mångkultur. Men nu växer kritiken mot Kanadas premiärminister Justin Trudeau – mitt under valrörelsen. På bara ett dygn har gamla bilder dykt upp som visar att han vid tre separata tillfällen klätt ut sig genom att måla ansiktet brunt eller svart, det rapporterar kanadensiska Global News.

En av bilderna, som tidningen Time har publicerat, är från 2001, på bilden har Justin Trudeau målat sig brunt i ansiktet och på sina händer och bär en turban.

Att konfronteras med den är politiskt pinsamt för Justin Trudeau som har gjort sig känd för sitt arbete mot rasism och för integration, bland annat genom att inkludera människor med olika religiösa och etniska bakgrunder i sin regering.

Tyckte inte det var rasistiskt då

Han säger i dag att han ”ångrar djupt” sina tidigare handlingar och att han ”borde ha vetat bättre”.

– Jag tar ansvar för mitt beslut att göra så. Jag borde inte ha gjort det. Jag borde ha vetat bättre. Det var något jag inte tyckte var rasistiskt vid den tiden, men nu förstår jag att det var en rasistisk handling och jag ber om ursäkt, rapporterar BBC

När han får frågan om han har målat sitt ansikte mörkare vid flera tillfällen erkänner Justin Trudeau att det har skett tidigare. Kanadensiska journalister har hittat en bild från Justin Trudeaus högstadietid när han uppträder på scen med målat ansikte.

Kanadensiska Global News har i sin tur kommit över ett gammalt videoklipp där Justin Trudeau ännu en gång målat ansiktet brunt. Ännu är det oklart när och var klippet spelades in, men Global News har fått bekräftat att det faktiskt är Trudeau som syns i klippet.

– Att måla ansiktet mörkt är, oavsett kontext eller omständigheter, alltid oacceptabelt på grund av den rasistiska historian bakom blackface, säger Trudeau under en presskonferens på torsdagskvällen.

Popularitet har dalat

Flera politiker och företrädare för minoritetsgrupper i Kanada har kritiserat Justin Trudeau. Samtidigt finns det företrädare som menar att människor kan lära sig och utvecklas över två decennier.

Justin Trudeaus opinionssiffror har fallit sedan mitten av 2018. Om han lyckas fortsätta som premiärminister avgörs på valdagen den 21 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer