Foto: TT

Trudeau hyllar Castro – får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Kanadas premiärminister Justin Trudeau hyllar efter Fidel Castros död kommunistledaren, något som väcker ilska och kritik.

Trudeau, vars far var nära vän med Castro, beskriver honom som en ”enastående ledare”.

Fidel Castro kommer att sörjas av Kanada, meddelar premiärminister Justin Trudeau.

”Även om han var en kontroversiell person, kommer både herr Castros anhängare och belackare att erkänna hans enorma engagemang och kärlek till det kubanska folket, som kände en djup och varaktig tillgivenhet för 'El Comandante'”, säger Trudeau i ett uttalande.

Han beskriver Castro som ”en legendarisk revolutionär och talare” och hyllar honom för att ha förbättrat utbildningssystemet och sjukvården i landet betydligt.

Uttalandet möts med ilska

Trudeaus uttalande är påtagligt mer positivt än de flesta västerländska ledares, som antingen har fördömt den revolutionära ledarens brist på respekt för mänskliga rättigheter eller undvikit ämnet.

Hans vänliga ord har omedelbart fått skarp kritik från konservativa politiker i landet som säger att Trudeau prisar en grym diktator.

”När han gavs möjlighet att erkänna Castroregimen för vad den var – brutal, förtryckande och mordisk – valde vår premiärminister i stället att upphöja mannen som förnekade sitt folk grundläggande friheter i årtionden”, skriver den konservativa politikern Kellie Leitch på Facebook.

Från andra håll har Trudeau uttalande mötts med förvåning och hån:

”Är detta ett verkligt uttalande eller en parodi? För om detta är ett verkligt uttalande från Kanadas premiärminister är det skamligt och pinsamt”, twittrar Floridasenatorn Marco Rubio, som har kubanska rötter.

Fadern var Castros vän

Trudeaus far, den tidigare premiärministern Pierre Trudeau, blev den första ledaren från ett Nato-medlemsland att resa till Castros Kuba. Han anlände i januari 1976, under kalla kriget, mot Washingtons önskemål.

– Jag vet att min far var mycket stolt över att kalla honom för vän och jag hade tillfälle att träffa Fidel när min far gick bort, säger Justin Trudeau.

Trudeau träffade inte Fidel Castro under sitt officiella besök i Kuba tidigare denna månad, men han träffade Castros tre söner och hans bror Raúl, Kubas nuvarande ledare, under besöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.