USA:s president är nöjd med upprättelsen han anser sig ha fått. Foto: TT

Trump anser sig ha fått upprättelse

Publicerad

Den sparkade FBI-chefen bekräftar att Trump ville att han skulle släppa granskningen av Mike Flynns ryska kontakter.
– Att presidenten har försökt lägga sig i den här utredningen är ganska allvarligt, säger professor Dag Blanck till SVT.
Trots det tycker Trump att han fått ”fullständig upprättelse”.

I ett uttalande säger Donald Trumps privata advokat Marc Kasowitz att presidenten är nöjd med att den sparkade FBI-chefen James Comey offentligt har bekräftat att presidenten inte utretts i FBI:s Rysslandsutredning.

LÄS MER: Trump till Comey: ”Jag förväntar mig lojalitet”

Trump ville att han skulle släppa granskningen

Men Comey bekräftar, i den sjusidiga redogörelsen han lämnade igår, att Trump ville att han skulle släppa granskningen av den förre nationelle säkerhetsrådgivaren Mike Flynns kontakter med Ryssland.

– Att presidenten har försökt lägga sig i den här utredningen är ganska allvarligt, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, i SVT:s Gomorron.

– FBI är en självständig myndighet som ska agera utan påtryckningar från någon del av det politiska systemet, säger Dag Blanck.

Förstår inte sin roll i systemet

Han menar att Trumps påstådda påtryckningar mot Comey visar på en bristande kunskap hos presidenten.

– Det visar att han inte riktigt förstår sin roll i det amerikanska politiska systemet.

På torsdagen ska Comey frågas ut i senatens underrättelseutskott. Förhöret kommer vara delat i två delar, en öppen och en sekretessbelagd.

LÄS MER: FBI-chefen fick sparken – detta har hänt

Förmodligen kommer en hel del saker inte tas upp inför allmänheten men Dag Blanck tror ändå att utfrågningen kan bjuda på några överraskningar.

– Erfarenheter från sådana här utfrågningar visar att det kommer fram oväntade saker och att man kan ta upp nya spår. Det är därför presidenten är ovillig att ha sådana här utredningar. Det kan leda till öppnandet av väldigt oväntade dörrar, det säger Dag Blanck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump sparkar FBI-chef

Mer i ämnet