Tidigare säkerhetsrådgivaren John Boltons nya bok avslöjar hemligheter om Trump. Foto: Mark HumphreyAP/TT, Michael Reynolds/EPA/TT

Bolton: Trump bad Xi Jinping om hjälp att för att vinna valet

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump tog hjälp av Xi Jinping för att plocka politiska poäng inför presidentvalet 2020. Detta skriver den tidigare säkerhetsrådgivaren John Bolton i en ny bok, rapporterar The New York Times.

John Bolton var nationell säkerhetsrådgivare i USA mellan april 2018 och september 2019. I sin nya bok lyfter han fram flera uppseendeväckande exempel om USA:s president Donald Trumps administration.

Trump lovade sänka tullar

Presidenten ska bland annat ha använt förhandlingarna om handelsavtalet mellan Kina och USA för att öka sina chanser att bli omvald i presidentvalet i höst.

Om Kina köpte mer jordbruksprodukter från USA skulle Trump sänka de amerikanska tullarna på kinesiska varor, enligt Bolton. Anledningen var att Trump ville säkra rösterna på den amerikanska landsbygden i presidentvalet i år, skriver tidningen The New York Times.

Trodde Finland tillhörde Ryssland

Mötet mellan Trump och Xi ägde rum i Japan i juni förra året.

I boken beskriver Bolton även Trumps olika samtal som han haft med ledare, som avslöjar presidentens brist på kunskap. Till exempel ska Trump ha frågat om Finland tillhör Ryssland samt inte ha vetat att Storbritannien är en kärnvapennation.

Justitiedepartementet menar att Bolton bryter mot sekretessavtalet och att rikets säkerhet riskeras i och med uppgifterna i boken. Boltons advokat säger att de kommer att titta på regeringens klagan och sedan återkomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.