Andra toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un hålls i Vietnam i slutet av februari. Foto: AP/TT

Trumps besked till Nordkorea: Ingen brådska med nedrustning

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump meddelar en vecka före mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un att slutmålet är att diktaturen avvecklar sina kärnvapen, men att det inte är någon brådska.

Trump, som talade vid en pressträff i Vita huset, säger samtidigt att sanktionerna mot Nordkorea kommer att ligga kvar fram till dess att nedrustningen är genomförd.

– Så länge det inte sker några nya tester. Har jag inte bråttom, säger presidenten till USA Today.

Förberedelserna inför toppmötet i Vietnam den 27 och 28 februari pågår för fullt. USA:s särskilda sändebud Stephen Biegun är på väg till huvudstaden Hanoi för att träffa sin nordkoreanska motsvarighet Kim Hyok-Chol.

Under tisdagen har Trump även talat i telefon med Sydkoreas president Moon Jae-In.

Moon säger i ett uttalande att han förklarat för Trump att Sydkorea är berett att återuppta det ekonomiska utbytet med Nordkorea som en uppmuntring till Pyongyang att ta tag i nedrustningen. Det kan innebära att sydkoreaner tillåts turista i norr och att vägar och järnvägar öppnas mellan länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.