Borgmästaren vill stoppa Trumps besök i Wisconsin

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna och våldet som utbrutit efter att flera svarta män skjutits av polisen runtom i USA har blivit en het valfråga i det kommande presidentvalet. I dag besöker Donald Trump delstaten Wisconsin, trots att borgmästaren bett de båda presidentkandidaterna att låta bli.

USA:s president Donald Trump kommer i dag att besöka staden Kenosha i Wisconsin, där stora demonstrationer hållits sedan en svart man skjutits av polisen.

Presidenten besöker staden trots att bland annat den demokratiske guvernören Tony Evers bett honom att låta bli.

Presidentvalet i USA 2020

– Jag är orolig för att din närvaro kommer hindra vår möjlighet att läka. Jag är orolig för att din närvaro endast kommer försena vårt arbete med att komma över splittringen och röra oss framåt tillsammans, säger Evers enligt nyhetskanalen NBC.

Vill skjuta upp besöket

Kenoshas borgmästare, även han demokrat, har uttryckt att tidpunkten för besöket är fel.

– Det hade varit trevligt om det skett lite längre fram i tiden, säger John Antaramian.

Antaramian har avrått även Donald Trumps motståndare i det kommande presidentvalet demokraten Joe Biden att besöka staden.

Under en pressträff på måndagskvällen bekräftade Trump att Evers hade bett honom avstå besöket och påpekade också att Evers hade tackat ja till att ta hjälp av nationalgardet för att stävja protesterna.

– Så snart han sa ja upphörde problemen, sa Trump.

Vita huset tillbakavisar kritik

Wisconsin är en viktig delstat i presidentvalet och Joe Biden och vicepresidentkandidaten Kamala Harris har kritiserat Trumps beslut. Enligt dem är besöket en del av hans återvalskampanj. Vita huset tillbakavisar kritiken.

– Presidenten ska dit för att besöka sårade amerikaner. Han åker till flera delstater varenda vecka och det här är en i raden.

Protester och kravaller bröt ut i Kenosha förra helgen sedan Jacob Blake skottskadats svårt av polis framför sina barn. Upploppen kulminerade sent i tisdags, då två demonstranter sköts till döds vid protesterna. En 17-årig pojke är gripen, misstänkt för mord, efter att ha skjutit mot personerna med automatvapen.

”Bökigare för Joe Biden”

Donald Trump har försökt förklara 17-åringens beteende med att han antagligen var rädd för sitt liv. SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg säger att Trump har riktat in sig på att göra protesterna till en fråga om lag och ordning.

– För Joe Biden är situationen lite krångligare. Han måste stå bakom sina svarta väljare och deras krav på rättvisa, men samtidigt finns det grupperingar inom Black Lives Matter som står för våld och det gör att det blir bökigare för Biden att försvara sin position, säger Åsberg i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet