CIA misstänker att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ligga bakom mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Donald Trump kallar slutsatsen för ”mycket förhastad”. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Trump: CIA:s bedömning är förhastad

Uppdaterad
Publicerad

Den CIA-bedömning där Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman beskylls för att ligga bakom mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är ”mycket förhastad”, säger USA:s president Donald Trump.

Presidenten ska få en full rapport om fallet på tisdag. Den rapporten ska klargöra vem den amerikanska regeringen tror dödade Khashoggi och vad följderna av mordet blir, säger Trump.

Han säger samtidigt att CIA:s uppgifter om att kronprinsen låg bakom händelsen är ”möjliga”.

Utrikesdepartementet meddelade några timmar tidigare att regeringen fortfarande arbetar med att komma fram till vem som är ansvarig för att Khashoggi dödades på Saudiarabiens ambassad i Istanbul den 2 oktober.

UD: Mycket är fortfarande osäkert

Enligt utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert är mycket fortfarande oklart kring händelsen. UD fortsätter att söka information och arbeta med andra länder för att kunna hålla rätt personer ansvariga ”samtidigt som vi behåller den viktiga strategiska relationen mellan USA och Saudiarabien”, säger hon.

Trump diskuterade CIA:s bedömning med CIA-chefen Gina Haspel och utrikesminister Mike Pompeo via telefon under lördagen. CIA har informerat delar av regeringen, bland annat kongressen, om sin bedömning. En källa med insyn uppger att CIA:s bedömning baseras på ”indicier” när det gäller kronprins Mohammed bin Salmans eventuella inblandning i Khashoggis död.

Khashoggi gick in på konsulatet i Istanbul den 2 oktober och kom aldrig levande ut därifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet