Sedan i onsdags har samtal mellan de två grannländerna hållits i Washington i ett försök att nå en överenskommelse. Foto: Leah Millis/Alex Brandon/AP/Reuters/TT

Trump drar tillbaka tullhoten mot Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Tullarna skulle införas på måndag. Fem procent på alla exportvaror om Mexiko inte trappar upp insatserna för att begränsa den illegala invandringen till USA. Nu går USA:s president Donald Trump ut och säger att man nått en överenskommelse, och att man drar tillbaka tullhotet.

Enligt presidenten har man nått en överenskommelse med Mexiko, där de gått med på att vidta åtgärder för att förhindra illegal invandring till USA genom den mexikanska gränsen, rapporterar Reuters.

“Jag kan nu glatt meddela att USA har nått en överenskommelse med Mexiko. Tullavgifterna som skulle införas på måndag mot Mexiko är därmed uppskjutna i obestämd tid”, skriver Trump på Twitter.

6 000 militärer till gränsen

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard gick under torsdagen ut med att man är beredda att skicka militär till gränsen mot Guatemala för att stoppa migrationsströmmen.

Enligt Ebrard handlar det om 6 000 anställda inom försvaret som står till förfogande för att säkra den södra gränsen, skriver Reuters.

80 000 migranter hålls frihetsberövade

Det var i slutet av maj som Donald Trump meddelade planerna på att införa tullar mot Mexiko. I ett pressmeddelande sa Trump att ”USA blivit invaderat av hundratusentals människor från Mexiko och att landet lidit av svåra konsekvenser av illegal invandring”.

80 000 migranter hålls enligt amerikanska myndigheter frihetsberövade i väntan på beslut om utvisning, ungefär 4 500 personer försöker ta sig över gränsen varje dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer