Foto: TT / Twitter

Trump efter Putinmöte: Dags att arbeta konstruktivt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump skriver på twitter efter mötet med Rysslands president Vladimir Putin att det nu ”är dags att gå vidare med att arbeta konstruktivt med Ryssland!”

Trump skriver vidare att han och Putin diskuterat att bilda en ogenomtränglig säkerhetsenhet på cyber så att bland annat hackning av val kommer att kunna bevakas.

De båda stormakternas presidenter möttes för första gången i fredags i samband med G20-mötet i Hamburg – ett möte som varade nästan 2,5 timme.

G20-mötet i Hamburg

LÄS MER: Trump och Putin – i dag möts de för första gången

Idag har Donald Trump twittrat om gårdagens möte. Han skriver att G20-mötet varit en stor framgång för USA. Att han förklarat att USA måste ”fixa de många och dåliga överenskommelserna som rör handeln”.

Både EU-ledare och Bric-länderna har varnat Trump för att införa tullar på stålimport från europeiska länder.

Inblandning i valet

Vidare har han mest kommenterat sitt möte med den ryske presidenten Putin. Han  skriver på Twitter att han har ”pressat Putin på uppgifter som rör rysk inblandning i valet, han har kraftfullt nekat till det” och han skriver också att han själv redan ”gett sin syn på saken”.

Under mötet ska de även ha pratat om säkerhet på internet. Att de ska skapa en enhet som ska se till att det inte går att hacka andras val.

När det gäller Syrien så har Trump skrivit att de under mötet har förhandlat om en vapenvila i Syrien. ”Nu är det dags att gå vidare med att arbeta konstruktivt med Ryssland”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

G20-mötet i Hamburg

Mer i ämnet