USA:s president Donald Trump säger på en presskonferens att det finns en möjlighet att USA går med med i Parisavtalet igen. Foto: TT

Trump: Finns en möjlighet att USA går med i Parisavtalet igen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump öppnar en liten dörr för att USA kan stanna kvar i Parisavtalet som ska reglera världens utsläpp.

– Jag känner starkt för klimatet, säger han.

Uttalandet kom då presidenten och Norges premiärminister Erna Solberg höll en gemensam presskonferens i Vita Huset. Han svarade på en norsk reporters fråga att han möjligen skulle kunna tänka sig stanna kvar i avtalet, men klargjorde att han inte gillar det.

– Helt uppriktigt är det ett avtal jag inte har ett problem med, vi skulle kunna överväga att gå tillbaka till det. Jag känner starkt för klimatet och vi vill ha rent luft och rent vatten, men vill även ha handel som kan konkurrera, sa Trump och fortsatte:

– Jag vill säga att Parisavtalet som vi signerade inte var bra för USA. Det skadade våra industrier och straffade oss.

Solberg: ”Vi tror på avtalet”

Han jämförde sedan med de villkor i avtalet som gäller för miljöregleringar för industrin i Kina. Trump talade för att satsa på olja – men önskade samtidigt att USA hade lika mycket vattenkraft som Norge.

Erna Solberg var dock tydlig i sitt stöd.

– Vi tror på Parisavtalet, sade hon under presskonferensen.

Det var i juni 2017 som Trump meddelade att USA ska dra sig ur avtalet, något som kan ske tidigast i november 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.