USA:s president Donald Trump varnar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för att han kan sluta som Libyens forne diktator Muammar Gaddafi om inget avtal sluts. Foto: TT

Trump: Följder väntar om Kim skippar avtal

Uppdaterad
Publicerad
USA:s president Donald Trump säger sig inte ha fått några direkta signaler på att Nordkorea gör verklighet av sitt hot att dra sig ur det planerade toppmötet med Kim Jong-Un.
Men Trump varnar Kim Jong-Un för att han kan sluta som Libyens forne diktator Muammar Gaddafi om inget avtal sluts.

– Vi kanske håller mötet, vi kanske inte håller mötet. Om vi inte håller det kommer det att bli väldigt intressant, sade Trump något kryptiskt vid en presskonferens i Vita huset på torsdagen enligt CNN.

Han tillade att förberedelserna inför det eventuella mötet pågår fortfarande, och att det inkluderar direkta kontakter med nordkoreanska företrädare om arrangemangen kring samtalen.

Men han sade också att utan möte väntar ett nästa steg.

Skarp varning

Medan han tillbakavisade att Vita huset ser över möjligheten att använda samma lösning som USA tidigare gjorde i Libyen för att få Nordkorea att nedrusta sina kärnvapen – vilket nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton nyligen sade – hotade Trump ändå med att samma öde kan drabba Nordkorea om ingen överenskommelse kommer till stånd.

Några år efter avtalet med det libyska styret om dess kärnvapenprogram föll regimen i samband med ett USA-stött uppror. Därefter har landet befunnit sig i ett tillstånd av anarki.

– Om ni ser på modellen som användes för (Muammar) Gaddafi, var det en total utresning. Vi gick in och nedkämpade honom, sade Trump enligt nyhetsbyrån AFP.

Lovar trygghet

Trump försäkrade att Kim Jong-Un kommer att kunna känna sig trygg med ett avtal, och att han kan sitta kvar vid makten.

– Men, den (libyska) modellen skulle med största sannolikhet användas om vi inte når ett avtal, fortsatte han i en varning till Pyongyang.

Nordkorea har fortsatt att visa sin vrede över USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövning som pågår just nu. I ett uttalande från Nordkoreas chefsförhandlare Ri Son Gwon i diktaturens statliga nyhetsbyrå KCNA heter det att Nordkorea inte kommer att delta i något möte med Syd så länge problemen förblir olösta, skriver nyhetsbyrån Reuters.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon meddelar dock att det inte finns några planer på att minska omfattningen av de gemensamma militärövningarna framöver i syfte att underlätta förhandlingar med Pyongyang.

– Det har inte förts några diskussioner om detta, säger Pentagons taleskvinna Dana White enligt Reuters.

Tidigare på torsdagen meddelade Sydkorea att man kommer att jobba mer aktivt med att medla mellan Nordkorea och USA inför det planerade mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump den 12 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet