Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Donald Trump med ett av de presidentdekret han skrivit under för att kringgå kongressen. Foto: Jim Watson, AFP / TT

Trump ger order om nytt stimulanspaket

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump rundar kongressen och utfärdar flera presidentdekret om stöd till invånarna under coronakrisen. Beskedet kom på lördagen sedan förhandlingarna i kongressen om ett nytt stimulanspaket gått i stå.

– Demokraterna i kongressen har obstruerat våra försök att förlänga stödet, sade Trump på en presskonferens på sin privata golfklubb i Bedminster, New Jersey.

– Vi har fått nog och vi ska rädda amerikanska jobb och tillhandahålla hjälp till amerikanska arbetare, sade presidenten enligt TT.

Trump undertecknade fyra dekret – om tillfällig arbetslöshetsersättning, sänkta arbetsgivaravgifter, skydd mot vräkningar och fortsatt förmånliga villkor för studenter som lånat pengar av staten.

Det har inte framgått hur mycket stimulanspaketet kommer att kosta. I förhandlingarna med kongressen drev Republikanerna ett förslag som skulle kosta en biljon dollar (8 750 miljarder kronor), medan Demokraterna ville satsa mer än tre gånger så mycket.

Inte rädd för stämning

Demokraterna har ifrågasatt lagligheten i att använda dekret som presidenten nu gör, och har sagt att de kan dra frågan till domstol. Trump sade på lördagen att han inte är rädd för detta.

– Vad du än gör så blir du stämd. Så vi får se. Jorå, vi blir troligen stämda, men folk känner att vi kan göra det, sade han enligt politiknyhetssajten The Hill.

En av stötestenarna i förhandlingarna om ett nytt stimulanspaket var arbetslöshetsersättningen, som var 600 dollar i veckan i det första stödpaketet som sjösattes i mars och gällde fram till den 31 juli. Demokraterna ville behålla stödet, medan ledande republikaner drev linjen att statens stöd skulle sänkas till 200 dollar i veckan, plus pengar från delstaterna. Ersättningen var så hög att många avstod från att jobba, hävdade de.

Generösare bidragsnivåer

Nu visar det sig att Trumps dekret ändå är något mer generöst än partivännernas linje – 400 dollar i veckan, varav delstaterna ska betala en fjärdedel.

-Det här är pengarna de behöver, det här är pengarna de vill ha, det här ger dem incitament att börja jobba igen, sade Trump.

Ett annat dekret innebär att arbetsgivaravgifterna ska sänkas för alla som tjänar mindre än 100 000 dollar per år. Detta ska göra det mer gynnsamt för företagen att anställa.

Dessutom förlängs skyddet mot vräkningar och studenterna slipper betala av på studielån fram till årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet