Trump historisk – ställs inför en andra riksrätt

Uppdaterad
Publicerad

Ledamöterna i USA:s representanthus har röstat för att ställa president Donald Trump inför riksrätt – igen. Det blev klart under onsdagskvällen svensk tid.

Trump blir därmed historisk då ingen amerikansk president tidigare har gått igenom en riksrättsprocess två gånger.

Omröstningen föranleddes av en flera timmar lång debatt där representanthusets ledamöter fick göra uttalanden – många av dem mycket känslosamma.

– Vi måste bevara USA som en republik. Vi kan inte vrida tillbaka klockan och radera de senaste fyra åren. Men vi kan inspireras av ideal från stora presidenter. Som Washington, Jefferson, Lincoln och Roosevelt, sa demokraten Steny Hoyer från Maryland.

Avgörs i senasten

Men det var inte uteslutande demokrater som sedan röstade för riksrätt – tio republikaner röstade för att gå vidare med förfarandet.

Nu kommer processen att tas upp i senaten där stödet behöver vara större för att fälla Donald Trump. I representanthuset räcker det med en enkel majoritet – i senaten krävs två tredjedelars majoritet.

Hur republikanerna i senaten kommer att rösta återstår att se – men tidigare under onsdagen så öppnade republikanska senatens Mitch McConnell för att fälla Trump då det framkommit att han i ett brev till kollegor skrivit att han inte har bestämt sig för hur han ska rösta.

Se hela sändningen när representanthuset röstade för riksrätt här!

Dan Newhouse från Washington

John Katko från New York

Jamie Herrera Beutler från Washington

Adam Kinzinger från Illinois

Fred Upton från Michigan

Liz Cheney från Wyoming

Peter Meijer från Michigan

Anthony Gonzales från Ohio

Tim Rice från South Carolina

David Valadao från Kalifornien

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.