Trump-hönan ”Don” har slagit läger vid Vita huset

En gigantisk uppblåsbar höna med gyllene kaluffs har slagit sig ner på en gräsplätt i närheten av Vita huset i Washington DC. ”Don”, som den också kallas, är en kritisk protest mot USA:s president Donald Trump – och har redan väckt stor uppmärksamhet.

Den nio meter höga, uppblåsbara hönan, som utan svårigheter för tankarna till den sittande presidenten, installerades vid The Ellipse utanför Vita huset under onsdagen.

Personen bakom tilltaget är dokumentärfilmskaparen och aktivisten Tarang Singh Brar, 31, som uppger att den ställts dit i protest mot Donald Trump.

– Jag tog hit hönan för att göra en visuell, politisk protest som kritiserar presidentens beteende. Han är rädd för att släppa sina självdeklaration, för rädd för att stå upp mot Putin och han spelar ett ”chicken race” med Nordkorea. Så vi är här för att göra narr av det på ett visuellt sätt, säger Brar till APTN.

Tog fem månader

Idén till ballongen kom redan i mars och det har tagit Tarang Singh Brar ungefär fem månader att skapa hönan samt få alla tillstånd som krävs för att kunna placera hönan Don utanför Vita huset.

Presidenten själv har inte mött hönan då han just nu är på en 17 dagar lång semester på sin golf- och semesteranläggning i Bedminister, New Jersey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer