President Donald Trump. Foto: TT

Trump: Inte råd att förlora i Alabama

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump uppmanar i ett tal väljare att rösta på den kontroversielle kandidaten Roy Moore, som flera kvinnor har anklagat för sexuella trakasserier.

Delstaten Alabama ska välja ny senator nästa vecka. Trump varnar för konsekvenserna om Moores motståndare, demokraten Doug Jones, kommer in i senaten där republikanerna har en knapp majoritet.

– Vi har inte råd, vårt lands framtid har inte råd att förlora platsen, säger Trump i ett tal i Pensacola, Florida, nära Alabama.

– Vi behöver någon i senaten som kan stödja vår agenda att göra USA stort igen.

Moore har sagt att han är oskyldig

Det betyder enligt Trump någon som stödjer tuffare tag mot brottslighet, starka gränser och hårdare regelverk kring invandring.

Enligt Vita huset ska Trump tal ses som ett kampanjevenemang för presidenten själv. Talespersonen Raj Shah säger att presidenten tydligt sagt att anklagelserna mot Moore är bekymmersamma och oroande och bör tas på allvar. Men att Moore sagt att han är oskyldig ska också vägas in, tycker Trump, säger Raj Shah.

Innan talet twittrade presidenten: ”VOTE ROY MOORE!”

Stöttade en annan i primärvalet

Den djupt religiöse och ärkekonservative 70-årige Moore var tidigare chefsdomare för Alabamas högsta domstol. Han är bland annat känd för att ha vägrat utfärda vigselbevis för samkönade par.

Flera kvinnor hävdar att Moore utsatte dem för sexuella trakasserier på 1970-talet, då de var tonåringar. En av dem säger att hon var minderårig när ett övergrepp skedde.

Fyllnadsvalet i Alabama hålls den 12 december. I primärvalet stöttade Trump den mer moderate Luther Strange.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.