Omarosa Manigault Newman var president Trumps närmaste rådgivare i afroamerikanska frågor. Hon anklagar nu Trump för rasism. Foto: AP/Evan Vucci

Trump kallar före detta rådgivare ”den hunden” – ordkriget i full gång

Uppdaterad
Publicerad

President Trump fortsätter att smutskasta den före detta rådgivaren Omarosa Manigault Newman i nya tweets. Hon publicerade nyligen hemliga inspelningar av samtal i Vita huset i sina memoarer och beskyller honom för att vara rasist och kvinnohatare.

Omarosa Manigault Newman träffade Donald Trump i samband med tv-programmet The Apprentice och arbetade i hans stab under presidentvalskampanjen. Hon har även varit medarbetare hos dåvarande vicepresident Al Gore i Bill Clintons kabinett. När Donald Trump tillträdde som president utsågs hon till kommunikatör för afroamerikanska frågor.

Spelade in samtal

Hon hävdar att hon fick sparken av Vita husets stabschef John Kelly i december 2017 vid ett samtal i det så kallade ”situation room”. Där informeras presidenten om de allra känsligaste frågorna som rör rikets säkerhet. Hon spelade in samtalet i hemlighet och även ett påföljande samtal med president Trump där han kommenterar hennes avsked.

Tv-bolaget NBC har publicerat ljudfiler av samtalet där en röst som låter som Trump säger sig inte ha känt till att hon blivit avskedad. Omarosa Manigualt Newman påstår att hon har fler inspelningar som hon gjort för att bli trodd. Hon hävdar också att hon erbjudits ett välavlönat jobb i Trumps kampanjstab för att hålla tyst.

Beskyllningar i ny bok

I sina memoarer beskyller hon presidenten för att vara ”trångsynt och kvinnohatare” och även för att ha använt rasistiska uttryck om afroamerikaner. Hon har beskyllt honom för att vara ”mentalt störd, narcissistisk och okvalificerad.”

Nedsättande omdömen

Hennes anklagelser har fått presidenten att twittra det ena mer nedsättande uttrycket om henne efter det andra. Han har kallat henne ”knäpp” och ”elak men inte smart” och att medarbetarna i Vita huset ”hatade henne”. ”Bra gjort av general Kelly att ge den hunden sparken”, twittrade president Trump på tisdagen, i en flod av förolämpande invektiv.

Vita husets talespersoner säger att hon kan ha brutit mot lagen när hon spelade in privata samtal i Vita huset. Hon anmäls nu för att ha brutit mot sitt sekretessavtal.

Väckt debatt

Sanningshalten i delar av Omarosa Manigault Newmans bok har blivit ifrågasatt av bland andra CNN. Boken har också väckt frågor om rekryteringen av medarbetare och om säkerhetskulturen i Vita huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.