USA:s president Donald Trump har ett nytt smeknamn för Nordkoreas diktator Kim Jong-Un: Raketmannen. Foto: TT

Trump kallar Kim Jong-Un ”Rocket man”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump kallar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för ”Rocket man”. Han twittrar att han talat med Sydkoreas president Moon Jae-In, och frågat hur ”Raketmannen” har det.

Presidentens säkerhetsrådgivare H R McMaster säger att benämningen på den nordkoreanske diktatorn är ny.

– Men det är därifrån raketerna kommer. Vi borde antagligen inte skratta för mycket åt raketer eftersom de utgör ett stort hot mot alla, kommenterar han Trumps nya namn på Kim Jong-Un.

Nordkorea-krisen

– Kim måste ge upp sina kärnvapen eftersom presidenten har sagt att han inte kommer att tolerera att den här regimen hotar USA och våra medborgare med kärnvapen, säger han.

”Nordkorea kommer att bli förstört”

Rådgivare i Vita huset säger att det isolerade landet kommer att förstöras om dess vapenprogram och hot inte får ett slut. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley klargör också vad som väntar om Nordkorea blir ett allvarligt hot för USA eller dess allierade:

– Nordkorea kommer att bli förstört.

På frågan om det betyder att Trump kommer att inleda en militär insats säger McMaster:

– Han har varit väldigt tydlig med det, att alla alternativ ligger på bordet.

Kim Jong-Un har däremot lovat att fortsätta programmen och säger att landet närmar sig målet: ”balans” med USA när det gäller militär styrka.

LÄS MER: Moon och Trump överens om hårdare sanktioner

LÄS MER: Hotet mellan USA och Nordkorea i fem punkter

LÄS MER: ”Provokationerna fördjupar Nordkoreas isolering”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet