Foto: TT

Krav på att Trump portas från Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps uttalanden om muslimer fortsätter att väcka protester runt om i världen. I Storbritannien har en namninsamling för att förbjuda den republikanske presidentkandidaten att få resa in i landet samlat över 150.000 röster.

Donald Trump får hård kritik för sina uttalanden om att ”alla muslimer” bör nekas inresa i USA och att delar av London är så radikaliserade att poliser är rädd för sina liv. Uttalandena har fördömts på bred front av brittiska politiker.

”Storbritannien har tidigare utfärdat inreseförbud för många personer på grund av hatpropaganda”, står det i uppropet som understryker att om landet menar allvar med sitt inreseförbud måste det gälla rättvist för ”såväl fattig som rik, såväl svag som mäktig”.

Namninsamlingen på regeringens webbplats som initierades av en 69-årig skotsk kvinna har fått mer än 150.000 röster, vilket kan leda till att det tas upp till debatt i parlamentet.

Finansministern: Fullkomligt fel

Londons borgmästare Boris Johnson är en av många ledande brittiska politiker som varit kritisk.

– Donald Trumps kommentarer är komplett nonsens. Det enda som skulle få mig att undvika delar av New York är risken att stöta på Donald Trump, sade han.

Storbritannien:s finansminister George Osborne, som företräder David Cameron i parlamentet den här veckan, tycker dock inte att Trump ska portas från landet.

– Jag tror att det bästa sättet att konfrontera människor med de åsikter som Donald Trump har är en robust, demokratisk debatt om hur fullkomligt fel han har om vad amerikanska och brittiska muslimer bidrar med, säger han till Reuters.

Det är inrikesdepartementet som fattar beslut om att neka personer inresetillstånd. Personer som har portats är bland annat företrädare för Westboro Baptist Church, Ku Klux Klux-medlemmar, radikala islamister och antimuslimska bloggare, skriver The Guardian.

Bojkott i Mellanöstern

Samtidigt har en av Mellanösterns största butikskedjor beslutat att lyfta Trumps produkter från hyllorna i Kuwait, Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten. Det handlar om produkter som lampor och speglar som företaget Landmark har exklusiv återförsäljningsrätt till i över 190 butiker i Mellanöstern.

Intern kritik

Även i USA har Trumps kommentarer om muslimer väckt mer omfattande kritik än något av hans tidigare uppseendeväckande utspel. En talesperson för Vita huset säger att kommentaren diskvalificerar honom från posten som president, eftersom det inte blir möjligt för honom att svära presidenteneden ”att upprätthålla, värna och försvara” USA:s konstitution.

Kritiken har också varit hård från ledande profiler i det republikanska partiet. Trump kontrade på twitter med att antyda att han kan tänka sig att kandidera på egen hand.

”En ny opinionsundersökning visar att 68 procent av mina väljare skulle rösta på mig även om jag lämnade pariet och ställde upp själv” skrev han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer