Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Donald Trump om ett fredlig maktöverlämnande vid en valförlust: ”Vi får se vad som händer” Foto: SVT/TT

Trump vill inte binda sig till garantier om fredligt maktöverlämnande

Uppdaterad
Publicerad

Kan Donald Trump garantera ett fredligt maktöverlämnande vid en eventuell valförlust i höst? Presidentens ovilja att ge ett tydligt svar på den frågan har väckt en laddad debatt i USA.

Det var under en pressträff i Vita Huset som Donald Trump fick frågan om han kan garantera ett fredligt maktöverlämnande vid en eventuell valförlust. Frågan ställdes bland annat med anledning av de många – i flera fall våldsamma – demonstrationerna som skakat USA de senaste månaderna.

– Vi får se vad som händer, jag har varit väldigt kritisk till poströster, poströsterna är en katastrof, svarade Trump.

När reportern Brian Karem från tidningen Playboy återigen ställde frågan om Trump ändå kan garantera ett fredlig maktöverlämnande svarade presidenten än en gång undfallande.

– Om vi gör oss av med poströsterna kommer vi ha en fredlig... då kommer vi inte ha ett maktöverlämnande utan en fortsättning, svarade Trump.

Starka reaktioner

Trumps icke-svar, eller ovilja att tydligt binda sig till ett fredligt maktöverlämnande, har genererat starka reaktioner i USA.

När demokraternas presidentkandidat Joe Biden tillfrågades om vad han anser om uttalandet svarade han retoriskt:

– Vilket land befinner vi oss i? Han säger de mest irrationella sakerna.

Den republikanske senatorn Mitt Romney, som förvisso profilerat sig som en Trumpkritiker inom partiet, skriver på Twitter att ett fredligt maktöverlämnande är ett fundamentalt inslag i en demokrati. ”Utan det har vi Belarus”, fortsätter han.

Senare under onsdagen publicerade även republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, ett inlägg på Twitter där han försäkrar att den som vinner valet kommer bli insvuren som president med tillägget:

”Övergången kommer att ske under ordnade former, så som har skett vart fjärde år sedan 1792.”

”Häpnadsväckande uttalande”

SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg beskriver Trumps uttalande som häpnadsväckande.

– Man kan tolka det som att han inte kommer att acceptera en eventuell valförlust.

Ett troligt scenario vid valet är att majoriteten av Trumps väljare kommer att rösta vid vallokalerna samtidigt som betydligt högre andel av Joe Bidens anhängare kommer använda poströster.

– Det skulle kunna leda till en situation där Donald Trump utropar sig själv till segrare på kvällen den 3 november trots att många poströster återstår att räkna och det skulle kunna utlösa en kaotisk situation i det här spända landet, säger Stefan Åsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet