USA:s president Donald Trump Foto: TT

Trump lämnar besked om Högsta domstolen i natt

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de viktigaste beslut en president kan ta, så beskrivs nomineringen till den nionde platsen i USA:s högsta domstol. 03.00 i natt väntas beskedet komma från Donald Trump.

Natten mot tisdag svensk tid kommer Donald Trump att offentliggöra vem han nominerar till den nionde stolen som domare i Högsta domstolen. Beslutet ses på med stort intresse i USA och kommer att ha politisk betydelse för lång tid framåt. Högsta domstolen är den instans som kan förklara lagar som stridande mot författningen.

Den avgående konservativa, 81-år gamla, Anthony Kennedy ses som den som stått i mitten politiskt av de nio domarna och har många gånger sedan han tillträdde haft den avgörande rösten när de konservativa och liberala domarna varit oense. Bland annat i fråga om att samkönade äktenskap ska tillåtas i alla delstater, något han röstade för.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Konservativ kandidat

Nu väntas Donald Trump nominera en konservativ kandidat som kommer att ge Högsta domstolen en klarare politisk högermajoritet än tidigare. En del av försnacket har handlat om abortfrågan eftersom valet väntas falla på en abortmotståndare, vilket i förlängningen skulle kunna leda till hårdare abortlagar.

På bästa sändningstid, klockan nio på måndagskvällen amerikansk östkusttid, kommer Donald Trump tillkännage vem han nominerar och amerikanska medier har spekulerat i att valet står mellan de fyra konservativa federala domarna Brett Kavanaugh, Raymond Kethledge, Amy Coney Barrett och Thomas Hardiman. Enligt en källa till den amerikanska tv-kanalen Fox news ska Donald Trump redan ha bestämt sig för ett namn, men källan är inte mer specifik än så.

Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag från 1789.

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidenten på livstid (de kan dock pensionera sig på egen begäran). Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som ”konservativa” eller ”liberala” menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar därmed chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

Den senaste domaren som tillsattes våren 20117 var Neil Gorsuch, som nominerades av president Donald Trump. Med honom anses de konservativa domarna ha ett övertag med 5-4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet