Foto: TT

Trump: Mäktigt twittertroll eller retoriskt geni?

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump låter ofta det barnsliga och impulsiva styra i debatter och sociala medier. Ett drag som varit högst framgångsrikt hittills – men som också kan bli hans fall.

Den 22 januari retweetar Donald Trump en anonym nazistsympatisör @WhiteGenocideTM, ett namn som skulle ha fått varningsklockor att ringa hos de flesta. Men Trump har varken förklarat eller bett om ursäkt.

Två månader senare hamnar han i twitterbråk med konkurrenten Ted Cruz när en avklädd bild på Melania Trump började spridas. Trump skyllde på Cruz och hotade med att ”lägga korten på bordet” om Cruz fru.

Friktion

Trumps försvar: ”Det var inte jag som började!”

Språk för elvaåringar

Ödmjukhet är inte heller riktigt Trumps tekopp. Efter en självmordsattack i Lahore, Pakistan, där runt 70 personer dog twittrade Trump:

”Bara jag kan lösa detta” och dagen efter tillade han ”@realDonaldTrump kommer att besegra ISIS.”.

Donald Trumps tweets befinner sig ofta i sandlådan med näsan knappt över kanten. Men trots det verkar han lyckas få väljarna med sig. Eller är det på grund av det?

– Han låter ofta som ett barn och blir arg som ett barn. Och i missnöjesväljarna så finns känslor om orättvisa, som att ”de tar våra jobb”. Han vädjar till det lilla barnet i dessa väljare, säger retorikexperten Elinor Falkman.

Att göra tilltalet mer barnsligt kan alltså vara ett smart drag, menar Elinor Falkman.

– Man ska komma ihåg att genomsnittsväljaren inte har mer än en highschoolutbildning. Amerikanska folket vill i dag inte ha en politiker. De vill ha en hjälte från en film, någon som räddar världen.

Trumps språk följer samma mönster som hans twitterhyfs. Språktester av presidentkandidaternas språk menar att Trump använder det minst avancerade språket av alla kandidater och använder ett ordförråd som kan förstås av en fjärdeklassare.

”Största mobbaren av dem alla”

Samtidigt som motståndare och journalister ofta får en släng av sleven har Trump visat sig ha väldigt ömma tår själv. En ”oförskämd” fråga från Fox-reportern Megyn Kelly urartade till ett bråk med tv-kanalen, varpå kanalens planerade debatt ställdes in. En annan tv-debatt var för lång hävdade Trump och tv-bolaget CNBC kortade snällt efter Trumps önskemål.

– Trump har helt gjort om reglerna i amerikansk politik. Han är den största mobbaren av dem alla och ändå så lättkränkt själv, säger Elinor Falkman.

Men vem som helst hade inte kunnat bete sig som Trump. Att plötsligt ändra sig i en viktig fråga eller förolämpa en journalist är något som många andra inte skulle komma undan med – särskilt inte en kvinna, säger Elinor Falkman.

Den vite mannens revansch

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap, håller med om att få kan ta efter Trumps sätt och lyckas med det. Och för många av Trumps väljare känns retoriken rätt.

– Det är det manliga kraftidealet, den vite mannens revansch. Det här är väljare som anser att kvinnorna har fått för mycket inflytande, att Demokraterna bara bryr sig om svarta och hispanics. Industrijobben blir färre och man behöver kanske ha flera jobb samtidigt. Samtidigt sjunker USA:s anseende i världen och Putin spottar på oss, menar man.

Jan Hallenberg säger att Trump är skicklig på att använda utfallen för att få mediatid.

– Som övergripande strategi är retoriken genomtänkt. Men han kan inte de komplicerade politiska frågorna. Han påstår en massa saker som inte är sanna.

Och taktiken kommer att slå tillbaka mot Trump själv, menar Jan Hallenberg.

– Det är möjligt att han når ända fram och vinner kandidaturen. Men han kommer att bli den svagaste kandidaten på många, många år. Till slut så kommer hans grunda kunskaper att komma i fatt honom.

Om han, som du menar, inte håller sig till sanningen, borde man då vara rädd för att Trump blir president?

– Ja, det tycker jag. Jag är det.

Om Friktion

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Första programmet sänds 12 april, då ställer vi frågan om Donald Trump kan bli USA:s nästa president.

Se hela avsnittet i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet