Natten mellan tisdag och onsdag höll USA:s president Donald Trump ett tal till nationen där han tog upp säkerhetsrisker som landet sägs stå inför, risker som inte tas upp av presidentens egna säkerhetschefer. Foto: TT/Pool

Analys: ”Trump måste bygga mur mot Mexiko för att vinna valet 2020”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I natt sa Donald Trump att gränsen mot Mexiko är ett av de största säkerhetshoten mot USA. Hans egna säkerhetsexperter gör helt andra bedömningar. Men för att vinna valet 2020 måste Donald Trump börja bygga muren. Han har nu bara ett alternativ kvar.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

”Karavaner av migranter är på väg att invadera USA” sade Donald Trump i natt när han höll sitt tal till nationen. Han varnade också för att laglösheten vid landets södra gräns hotar säkerhet och ekonomiskt välstånd, och anklagade de politiker som inte delar hans säkerhetsanalys för att vara priviligerade och tryggt ha förskansat sig i bostäder ”bakom murar med grindar och vakter”. Det är en retorik som går hem i hans väljarbas.

Men Donald Trump bygger upp en bild av en kris som han är ganska ensam om att uppfatta. Antalet migranter som olagligt tar sig in i landet har fallit kraftigt sedan början av 2000-talet även om siffran ökade något under 2018. Det är årligen långt flera som uppehåller sig olagligt i landet efter att deras visum gått ut än de som tar sig olagligt över gränserna, enligt statistik från Department of Homeland Security.

Ingen gränskris

I slutet av januari kallades CIA-chefen Gina Haspel och FBI-chefen Christopher Wray till kongressen för att redovisa vad de anser vara de globala säkerhetsriskerna som USA står inför. De nämnde inte någon gränskris mot Mexiko. Istället hamnade Kina och Ryssland högst upp. Säkerhetscheferna varnade för att Kina och Ryssland utmanar USA:s ledarskap , att de underminerar demokratier och stärker sin kapacitet visavi USA både militärt och teknologiskt.

De varnade också för cyberattacker mot presidentvalet 2020 och för att NordKorea inte har gett upp sina kärnvapen. De delade heller inte Donald Trumps kritik mot Iran utan sa att Iran än så länge håller sig till sin del av kärnvapenavtalet. De tonade till och med ned hotet från terrornätverk även om de sa att IS-ledda attacker på amerikansk mark blivit mer sannolikt. Deras egen spionverksamhet fokuserar nu mer på Ryssland och mindre på terrornätverk.

Dessa säkerhetschefer har utsetts av Donald Trump personligen, men de delar inte hans säkerhetspolitiska analyser.

Trump vill bygga mur

Donald Trump är ändå fast besluten att genomdriva sitt vallöfte att bygga en mur längs gränsen för Mexiko. Han bad i natt återigen om pengar till muren trots att demokraterna säger blankt nej. Men han avstod från att hota med att stänga ner statsapparaten igen. Han hotade heller inte med att utlysa nationellt nödläge och därmed ålägga militären att finansiera muren.

Men den röda tråden i hans tal i natt var just varningar om en säkerhetskris vid gränsen. Det kan vara ett led i en strategisk plan. En rad politiska analytiker är efter hans tal ense om att han lade grunden för att besluta om nationellt nödläge. Det är det handlingsalternativ som återstår.

Hårt tryck från missnöjda väljare

Den 15 februari, alltså om åtta dagar löper tidsfristen ut. Då måste han underteckna den budgetöverenskommelse  som kongressen skickat till honom. Gör han inte det stängs statsapparaten åter ned och 800 000 statsanställda blir utan lön. Det skulle vara politiskt ohållbart för president Trump. De republikanska senatorer som vill bli omvalda är utsatta för ett enormt tryck från missnöjda väljare.

Genom att lyfta finansieringen av muren ur budgeten, och istället göra den till en militär angelägenhet, så kan han underteckna budgeten och säkra att landets statliga myndigheter fortsätter att fungera.

Motiverar han sitt beslut med att landets säkerhet är hotat, så kan muren börja byggas utan federala budgetmedel. Om inte bygget påbörjas, så kommer debatten om hans svikna vallöfte och den uteblivna muren göra det betydligt svårare för honom att vinna valet 2020.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.