Foto: TT

Trump: Merkel gjorde katastrofalt misstag

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kritiserar Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att så många släpptes in i Tyskland under flyktingkrisen. Han kallar det ett ”katastrofalt misstag”.

Omkring 890.000 flyktingar och migranter fick komma in i Tyskland under 2015. Många flydde från kriget i Syrien. Under stark press öppnade Merkel temporärt gränserna för att människor som satt fast i östra Europa skulle kunna ta sig vidare.

– Jag anser att hon gjorde ett katastrofalt misstag, och det var att ta in de illegala flyktingarna, säger USA:s tillträdande president Donald Trump, men lägger till att han har ”stor respekt” för Merkel.

Flyktingarna orsaken

Uttalandena görs i en gemensam intervju med brittiska The Times och tyska Bild.

Trump säger även att han tror att det stora antalet flyktingar som kommit till Europa kommer att slå sönder EU. Det var det som slutligen fick britterna att rösta för brexit, anser han.

– Om de inte hade blivit tvingade att ta in alla dessa flyktingar så tror jag inte vi hade haft brexit, säger han.

Tror på fler

USA:s näste president hyllar brexit som något ”väldigt bra” och förutspår att fler länder kommer att följa Storbritanniens exempel och rösta för att lämna EU.

– Jag tror att människor vill ha kvar sin identitet, så om du frågar mig: jag tror att andra kommer att lämna EU, säger Trump.

Ett handelsavtal med Storbritannien kommer att arbetas fram ”mycket snabbt”, enligt Trump.

Trump svärs in som USA:s president på fredag och flyttar samma dag in i Vita huset. I sin presidentvalskampanj sade han att muslimer borde portas från USA och att restriktioner borde införas för flyktingar från länder med ”hög islamistisk aktivitet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet