Det är i en tv-intervju i programmet ”Tucker Carlson Tonight” som sändes på onsdagskvällen (amerikansk tid) i Fox News som president Trump återigen tar upp Sverige. Foto: Fox News Channel

Trump nämner Sverige igen

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med Fox News nämner USA:s president Donald Trump återigen Sverige som ett dåligt exempel.
– Jag fick mycket kritik för att jag nämnde Sverige och sedan hade de ett massivt upplopp nästa dag. Och nu pratar ingen om det. Så det har bevisligen inte varit lätt, säger han.

Det är i en tv-intervju i programmet ”Tucker Carlson Tonight” som sändes på onsdagskvällen (amerikansk tid) i Fox News som president Trump återigen tar upp Sverige.

Trump får frågan om han tror att det är möjligt att flytta en stor muslimsk befolkning till västvärlden och sedan integrera dem.

– Det är inte lätt och det har inte varit lätt. Se till exempel på Tyskland, svarar Trump och fortsätter sedan:

– Jag fick mycket kritik för att jag nämnde Sverige och sedan hade de ett massivt upplopp nästa dag. Och nu pratar ingen om det. Så det har bevisligen inte varit lätt.

”Jag vill ha invånare som älskar vårt land”

Programledaren Tucker Carlsson bryter in och frågar ”kan vi göra det här?” (alltså integrera en stor muslimsk befolkning) och Trump kommer i sitt svar in på att det är svårt men att han vill att USA ska vara säkert och att han vill ”make America great again”.

– Jag vill ha invånare som älskar vårt land. Och många muslimer gör det. Men det har varit en svår process. Om man tittar på vad som hänt i Tyskland, vad som hänt i Sverige, vad som hänt i Bryssel – se på Bryssel – så har det varit en väldigt svår process. Vi ska jobba väldigt hårt för att få det att fungera, säger Donald Trump.

Inte första gången Trump nämner Sverige

För ungefär en månad sedan när Donald Trump höll ett massmöte i Florida nämnde han Sverige och det gav stor uppmärksamhet.

En bit in sitt tal sa då Trump ”Ni såg vad som hände i Sverige igår kväll. Sverige! Vem kunde tro det här? Sverige”, utan att förklara vilken händelse han pratade om.

Att USA:s president Donald Trump i ett tal nämnde att något hänt i Sverige ”i går kväll”, fick folk i sociala medier att gå i spinn och under hashtaggen #lastnightinsweden haglade skämten.

Senare gick Donald Trump och Vita huset ut och förklarade vad presidenten menade när han i sitt tal pratat om vad som ”hände i Sverige i går kväll”.

– En referens till ett tv-inslag på Fox News som handlade om invandring och Sverige, skrev Trump på twitter.

Det inslag som Trump syftade till fick sedan hård kritik och de intervjuade poliserna kände sig lurade och hävdade att de intervjuat på falska premisser.

Sedan nämnde Trump återigen Sverige, denna gång i en tweet där han anklagade ”fejkmedierna” för att skönmåla invandringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet