Nobels fredsprisutdelning i december 2017 i Oslos rådhus. USA:s president Donald Trump är nominerad till fredspriset 2019. Foto: NTB/TT/

Trump nominerad till Nobels fredspris

Uppdaterad
Publicerad

18 republikanska kongressledamöter har nominerat USA:s president Donald Trump till Nobels fredspris, rapporterar amerikanska medier. De har skickat ett brev till den norska Nobelkommittén där de nominerar Trump för hans arbete med att minska spänningarna kring Nordkoreas kärnvapen.

Deras motivering till att Trump förtjänar fredspriset är hans arbete för att ”få slut på Koreakriget, nedrusta Koreahalvön och skapa fred i regionen”.

Gruppen som undertecknat brevet leds av den republikanske kongressledamoten Luke Messer, som själv publicerat brevet på sitt Twitterkonto. ”I dag är 17 av mina kollegor i kongressen med mig i nomineringen av @realDonaldTrump till Nobels fredspris 2019”, skriver Messer.

Den republikanske kongressledamoten Luke Messer på Twitter om nomineringen av Trump. Foto: SVT/Skärmdump

”Trump har arbetat oförtröttligt”

Undertecknarna framhåller att ”president Trump sedan han tillträdde har arbetat oförtröttligt med att utöva maximal press på Nordkorea för att stoppa dess olagliga vapenprogram och skapa fred” och de skriver att Trumps administration har lyckats ena det internationella samfundet, inklusive Kina, i att åstadkomma de historiskt mest framgångsrika sanktionerna mot Nordkorea.

Detta har lyfts fram som en viktig anledning till att Nordkorea har kommit till förhandlingsbordet, enligt brevet, där undertecknarna konstaterar att ”den 20 april 2018 tillkännagav Nordkorea att landet ska upphöra med sina tester av kärnvapen och interkontinentala ballistiska missiler” och att Nord- och Sydkorea den 27 april tillkännagav av de ska arbeta för att få slut på Koreakriget och ska påbörja en process för att nedrusta Koreahalvön.

”Fred genom styrka-politik fungerar”

Undertecknarna framhåller att Nordkorea har kunnat komma undan det internationella samfundets krav på att upphöra med sina aggressioner, men att Trumps ”fred genom styrka-politik” fungerar och skapar fred på Koreahalvön.

Häromdagen sade Sydkoreas president Moon Jae-In att han tycker att Donald Trump borde få Nobels fredspris för sina ansträngningar att få slut på dödläget kring Nordkoreas kärnvapenprogram.

Även den republikanske senatorn Lindsey Graham har nyligen sagt att han tycker Trump förtjänar att få fredspriset, skriver USA Today, som också skriver att kongressledamöter har tillstånd att skicka in nomineringar till den norska Nobelkommittén.

För att en nomination till Nobels fredspris ska tas i beaktning finns det några krav som måste uppfyllas. Bara personer som faller inom någon av nedanstående kategorier kan nominera en fredspriskandidat:

  • Medlemmar i länders regering eller nationelförsamling, till exempel ministrar.
     
  • Medlemmar av den internationella domstolen i Haag, samt den permanenta domstolen i Haag.
     
  • Medlemmar av Institut de Droit International, Folkrättsinstitutet.
     
  • Universitetsprofessorer av rangen professor emeretius samt universitetslektorer inom ämnena historia, samhällsvetenskap, juridik, filosofi, teologi och religion. Även universitetsrektorer (eller motsvarande) samt ledare för fredsforskningsinstitut och utrikespolitiska institut.
     
  • Tidigare mottagare av Nobels fredspris.
     
  • Ledamöter i huvudstyrelsen eller motsvarande för organisationer som har tilldelats Nobels fredspris.
     
  • Nuvarande och tidigare medlemmar i den norska Nobelkommittén (förslag av nuvarande ledamöter ska lämnas in senast den 1 februari då kommittén har sitt första möte).
     
  • Tidigare rådgivare inom den norska Nobelkomittén.

Vilka kan nomineras som kandidater?

De kandidater som anses berättigade är de personer eller organisationer som blivit utsedda av de kvalificerade personerna som nominerar, alltså någon som stämmer in på något av kraven i punktlistan ovan. Med andra ord anses man vara en kandidat till priset om man blir nominerad av en kvalificerad person. Man kan inte nominera sig själv för ett fredspris.

Källa: Nobelprisets officiella hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet