Donald Trumps och Joe Bidens kampanjanden under valdagen skiljde sig rejält åt. Foto: Jeffrey Sauger, AP / TT

Trump och Biden gör sista försök att nå amerikanska väljare

Uppdaterad
Publicerad

Båda presidentkandidaterna gör ett sista försök att tala till de amerikanska väljarna på valdagen.

President Donald Trump säger i en intervju med tv-kanalen Fox att han siktar på en större vinstmarginal än i valet 2016.

Samtidigt kampanjar demokraternas kandidat Joe Biden in i det sista in den viktiga vågmästardelstaten Pennsylvania.

President Donald Trump inledde valdagen i Vita huset och har under morgonen gjort en telefonintervju med tv-programmet ”Fox & Friends”.

I intervjun säger Trump att han tror sig ha en ”stor chans att vinna” dagens val.

Presidentvalet i USA 2020

Han förutspår även en större vinstmarginal jämfört med i valet 2016. För fyra år sedan vann Trump valet med 304 elektorsröster mot Hillary Clintons 227.  

– Jag tror att jag kommer att slå det, jag lämnar det så. Jag tror att vi kommer att göra det bättre, säger han i intervjun.

Under eftermiddagen, amerikansk tid, besökte Trump det republikanska kampanjhögkvarteret i Arlington i Virginia.

– Jag hör att vi gör bra ifrån oss i Florida och i Arizona, vi gör otroligt bra ifrån oss i Texas. Jag tror att vi kommer att ha en fantastisk kväll, säger Trump i ett tal för medarbetarna på partihögkvarteret.

Både han och vicepresidenten Mike Pence kommer att tillbringa kvällen i Vita huset.

Biden reser i Pennsylvania

Demokraternas kandidat Joe Biden har varit i hemstaden Scranton i delstaten Pennsylvania för ett sista möte med väljare under förmiddagen.

Där har han bland annat besökt en kyrka och sitt barndomshem där han även signerade en vägg. ”Från detta hem till vita huset, med guds hjälp”, skrev Biden och signerade med dagens datum.

Tidigare under dagen har han, hustrun Jill Biden och två av deras barnbarn också besökt sonen Beau Bidens grav.

– Det här är de enda två av mina barnbarn som inte har varit i Scranton så vi kommer hem, sa han till reportrar på plats, rapporterar USA Today.

I eftermiddag, amerikansk tid, ska Biden resa vidare till Philadelphia. Därefter väntas han resa till delstaten Delaware och tillbringa valkvällen i sitt hem.

Även den demokratiska vicepresidentkandidaten Kamala Harris gör sitt bästa för att nå ut till väljarna. På Twitter uppmanar hon väljare att sätta på sig ansiktsmask och gå och rösta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet