President Donald Trump och hans utmanare Joe Biden. Foto: TT

Trump och Biden – så skiljer de sig i synen på åtgärder under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Lockdown, munskydd och två helt olika sätt att bedriva valkampanjer på. När det kommer till hur man på bästa sätt ska handskas med covid-19 är Donald Trump och Joe Biden för det mesta oense. Här är några viktiga skillnader.

Sedan pandemin bröt ut på allvar i USA har den sittande presidenten Donald Trump blivit anklagad för att tona ner allvaret, inte minst sedan han själv insjuknat och tillfrisknat i covid-19. Han har bland annat förklarat sig med att han inte vill skapa panik och hysteri bland befolkningen.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har å sin sida använt Donald Trumps retorik i sin kampanj, som bland annat går ut på att kritisera hans hantering av pandemin. På Joe Bidens kampanjsajt finns också en plan för hur han anser att covid-19 ska bekämpas.

Här är några av skillnaderna:

Lockdown

Donald Trump är emot lockdowns, då han anser att de gör mer skada än nytta. Han har sagt att han inte kommer inte kommer genomföra en lockdown om en andra våg uppstår. Istället vill Donald Trump ”släcka eldarna” när och där de uppstår.

Joe Biden säger att han kan stänga ner hela USA – om det behövs.

Munskydd

Joe Biden vill upprätta ett krav på att alla måste använda munskydd. Donald Trump var emot munskydd fram till juni men ändrade sig. Nu menar Trump att munskydd är bra men att det ska vara upp till varje person. Samtidigt har munskydd blivit en partipolitisk fråga där demokratiska väljare i större utsträckning använder dem.

Världshälsoorganisationen

Donald Trump har riktat hård kritik mot Världshälsoorganisationen (WHO) och har också stoppat USA:s monetära bidrag samt hotat med att göra stoppet permanent.

Joe Biden vill återvända till WHO.

Presidentvalskampanjerna

Med mindre än två veckor kvar till valet består Donald Trumps kampanjande fortfarande till stor del av valmöten, även om det sker i mindre skala än före pandemin.

Joe Biden har i sin tur framförallt kampanjat online, även om han också har haft fysiska kampanjmöten. Dessa gästas dock av betydligt färre människor och håller sig strikt till varje delstats regler om folksamlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet