Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
USA:s president Donald Trump välkomnade Turkiets president Tayyip Erdogan till Vita huset i Wahington D.C. Foto: Evan Vucci/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trump och Erdogan möttes i Vita huset

Publicerad

USA:s president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan möttes i Vita huset i dag. Under det senaste året har relationen mellan länderna blivit allt mer ansträngd, men på en presskonferensen efter samtalen framhöll de båda ledarna de goda relationerna:
– Vi har en bra relation personligen, och med det stora landet Turkiet, sa Trump.

Relationen mellan Recep Tayyip Erdogan och Donald Trump har länge varit god, trots att ländernas intressen ofta gått stick i stäv med varandra. 

– Presidenten och jag har varit goda vänner sedan start. Vi förstår varandras länder. Jag förstår deras problem, sa Trump inför dagens möte.

Relationen mer ansträngd

Men under det senaste året har relationen blivit allt mer ansträngd.

Natomedlemmen Turkiets beslut att köpa det ryska luftvärnrobotsystemet S-400 i somras fick det att knaka i fogarna mellan Turkiet och övriga länder i försvarsalliansen, däribland USA. Och den turkiska offensiven mot nordöstra Syrien, som i flera år kontrollerats av den USA-stödda SDF-alliansen, ledde till saftiga, men kortvariga, amerikanska sanktioner.

Senast förra veckan hotade Erdogan med att ställa in besöket, enligt nyhetsbyrån Reuters – då i protest mot att USA:s representanthus röstat för att erkänna massmorden i Osmanska riket för drygt hundra år sedan som folkmord.

Kallade eldupphör ”komplicerat”

Under en gemensam presskonferens efter samtalen framhöll de båda ledarna dock ländernas goda relationer. Trump talade varmt om Turkiets bidrag i Nato och en framtida ökad handel mellan länderna. Han sa också att han var ”tacksam för Turkiets konstanta kamp mot terrorism”.

Även Erdogan verkade nöjd med samtalen, som han kallade ”uppriktiga”. Offensiven i Syren beskrev han som att den ”utdelat ett slag mot PKK:s separatistiska agenda”. Vidare sa han att Turkiet har fler än 200 IS-terrorister fängslade.

Trump gick inte in djupare på läget i Syrien, men kallade det rådande eldupphöret för ”komplicerat”:

– Jag vet att eldupphöret, samtidigt som det är komplicerat, rör sig framåt.

Han sa också att ”Turkiet kommer att fortsätta upprätthålla vad de är tänkta att upprätthålla”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer