Trump om Clinton: ”Hon är djävulen”

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att storma kring den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps uttalanden. På måndagskvällen lokal tid kallade han sin rival Hillary Clinton för djävulen. Samtidigt passade han på att vädra sin oro för att presidentvalet i november kommer att vara riggat.

Vid ett valmöte på en gymnasieskola i delstaten Pennsylvania på måndagskvällen gjorde Donald Trump ytterligare ett uttalande som fått omvärlden att kraftigt reagera.  

Att den tidigare demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders valt att stödja Hillary Clinton i valrörelsen, kallade Trump en ”pakt med djävulen”.  

– Om han inte hade gjort någonting, bara gått hem och sovit hade han setts som en hjälte. Men han ingick en pakt med djävulen, sade Trump.

”Hon är djävulen”

I talet gick han dock ännu längre i ytterligare en attack mot sin rival Hillary Clinton. 

– Hon är djävulen, utropade han till en jublande publik. 

Den senaste veckan har Trump vid flera valmöten gått till frontalangrepp mot att Bernie Sanders valt att stödja Clinton. Han har också sagt att Sanders ingått en pakt med djävulen. Men det är första gången han gör ett så direkt uttalande om att Clinton enligt honom är djävulen själv. 

”Valet är riggat”

På ett annat valmöte på måndagen, i delstaten Ohio levererade Trump ytterligare en i raden av påståenden som får analytiker och en del amerikaner att höja på ögonbrynen. Nämligen att valet i november ska vara riggat.

– Om jag ska vara ärlig är jag rädd att valet ska vara riggat, sade Trump vid ett väljarmöte i Ohio. Han upprepade sedan påståendet i tv-kanalen Fox News.

Inga bevis

Trump presenterade inga bevis eller någon grund för sina misstankar. Hans uttalande kom i ett sammanhang där han påstod att demokraterna hade fixat primärvalssystemet så att Hillary Clinton skulle kunna besegra Bernie Sanders.

Det är inte första gången som Trump visat en fablesse för konspirationsteorier. Han har tidigare återgivit falska uppgifter om att president Barack Obama inte skulle vara född i USA och att senatorn Ted Cruz pappa var medarbetare till John F Kennedys mördare.

Clinton-kampanjen har inte kommenterat Trumps påstående.

Massiv kritik

Den amerikanska valrörelsen har kallats den smutsigaste någonsin. Trump har tidigare fått allvarlig kritik för sina uttalanden om bland annat kvinnor, mexikaner och muslimer. I förra veckan väckte ett uttalande han gjorde om ett muslimskt par som förlorat sin son i irakkriget ramaskri. 

I de senaste opinionsmätningarna i USA har Hillary Clinton nu ett övertag mot Trump. Enligt CBS News leder Clinton med 46 procent mot Trumps 39. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet