SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt. Visa alla (4)
Visa alla (4)

Trump premiärtalar i FN

Uppdaterad
Publicerad

I dag klockan 16:00 kliver USA:s president Donald Trump för första gången upp i talarstolen vid FN:s generalförsamling. Han gör det som andra talare när den årliga så kallade allmänna debatten i FN:s generalförsamling påbörjas.

Redan i går samlade Donald Trump världens ledare i New York under ett tematiskt möte som handlade om reformationer av FN-systemet.

Då kritiserade han bland annat FN för att ”inte ha levt upp till sin fulla potential”. I dag gör han sitt första officiella FN-framträdande i generalförsamlingen.

Foto: Twitter

Förväntas tala om globala hot

Donald Trump förväntas bland annat använda sitt anförande för att tala om globala hot – med  fokus på Nordkorea och Iran.

”Han kommer att uppmana till internationellt agerande mot både Nordkorea och Iran”, säger en Vita huset-källa till tidningen The Guardian.

”Han kommer att tala om Nordkorea i extremt tuffa ordalag och om det hot de utgör mot vår säkerhet och mot alla länders säkerhet”, uppgav en annan anonym representant från Vita huset till nyhetsbyrån Reuters under tisdagen.

Trumps premiärtal tal väcker redan stor nyfikenhet i världen. Det är första gången den amerikanske presidenten, som är öppet kritisk till FN, talar i generalförsamlingen.

”Kommer göra stort avtryck”

– Alla är väldigt ivriga att höra vad han har att säga och jag tror att han kommer göra ett stort avtryck, sa USA:s FN-ambassadör Nikki Haley som tycks vara en av få personer som läst talet på förhand.

”Han angriper rätt personer och han omfamnar rätt personer”, sa FN-ambassadören inför talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer