USA:s president Donald Trump förlorar stöd även från det egna partiet. Foto: Chris Kleponis EPA / POOL

Analys: Trump tappar greppet om rebelliska republikaner

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

President Trumps felsteg det här året har fått många av hans egna att dra öronen åt sig. Det som förr kanske yttrats viskande i trängre republikanska kretsar sägs i dag rent ut: ”han förlorar”. Lojaliteten med presidenten inför valet i höst är inte längre självklar, inte när republikaner riskerar att förlora sina platser i kongressen i egna val i höst.

Bengt Norborg

utrikesreporter

Chris Christie, f d guvernör i New Jersey och en av presidentens vänner och förtrogna, säger i en intervju om Trump att ”om han inte ändrar kurs, både vad gäller substansen i det han säger och hur han närmar sig det amerikanska folket, så kommer han att förlora.”

Presidentens hantering av pandemin de senaste sex månaderna och hans ledarskap under den nationella protestvågen mot polisvåld har fått många av hans allierade, även mycket nära allierade i såväl senat som representanthus, att distansera sig från presidentens piruetter i offentligheten.

Minskat stöd

Trumps resa utför har varit snabb. För bara drygt fyra månader sedan var Trumps chanser att vinna en andra period i Vita huset bättre än någonsin under hans fyra år: riksrättsprocessen hade inte ställt till några problem, hans opinionssiffror var de bästa på tre år och närmade sig 50 procents nivån, vilket räckte för omval av George W Bush och Barack Obama. Dessutom var arbetslösheten den lägsta på 50 år och presidenten kunde lätt ta åt sig äran av en till synes stark ekonomi.

Sedan slog coronan till och nästan 130 000 dödsfall, bara i USA, har berövat presidenten övertaget. Stödet har sjunkit ner mot 40 procent och arbetslösheten bara ökar när flera delstater ser en våg av nya smittfall. Men presidenten vill inte bära ansiktsmask trots att hans vice president gör det och allt fler delstater inför tvingande regler för masken i offentliga sammanhang.

Inte tillräckligt många fans

Hans första spridda valmöten har knappast varit succéer, oavsett sedvanligt Trump-tweetande. Det enda han säkert kan räkna med är sin fortfarande oerhört trogna väljarbas. Han har ett solidare stöd i det republikanska fotfolket än många av sina företrädare, men fansen är inte tillräckligt många – vore det val i dag skulle Joe Biden vinna.

Trump skulle förlora i så kallade ”swing-states” i Mellanvästern, dessutom i Florida och Arizona, delstater han vann 2016.  Det är också öppet lopp i flera delstater han vann enkelt för fyra år sedan: som Texas, Georgia, Iowa och Ohio.

Partikamrater distanserar sig

Det är inte så konstigt att flera politiker i hans eget parti distanserar sig från presidenten nu för att kunna fiska röster inför egna omval. Trump är i otakt med stora delar av den allmänna opinionen, han tycks ha tappat sitt tidigare så fasta grepp om partiet och har inte kunnat formulera en plan, ett övertygande budskap, för hur Amerika ska styras under en andra presidentperiod. Ekonomin brukar var en kandidats viktigaste argument när val ska avgöras, men Trump har inte längre några lagrar att vila på och attackerna mot Biden har inte varit effektiva.

Men det är fortfarande fyra månader till valet i november och inget tycks givet i amerikansk politik. Dödförklarade kandidater har rest sig ur graven förr, en skandal kan alltid ändra spelplanen och man behöver, som bekant, inte vinna flest röster för att vinna ett val i Amerika. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet