Foto: TT

Trump till attack mot medierna direkt – på massmötet i Florida

Uppdaterad
Publicerad

På ett politiskt massmöte i Florida attackerade USA:s president Donald Trump medierna, och hyllade det han åstadkommit hittills.

”Optimismen flödar över landet”, sade han.

Mötet, som hölls på flygplatsen, inleddes med att presidentfrun Melania Trump ledde en bön och höll ett kort tal. Därefter tog hennes make vid.

– Jag är här för att berätta om planerna för vår framtid. Jag är här för att jag vill vara bland vänner, och bland folket, säger han.

Trumps utspel mot Sverige

Analys: Analys: Trumps smekmånad är slut

Det dröjde bara några minuter innan presidenten började prata om de ”falska nyheter” som han anser florerar, i en hård attack mot medierna.

– De vill inte rapportera sanningen. De har blivit en stor del av problemet, de är en del av det korrupta systemet.

”Hela landet”

Granskande journalistik kring presidentens motgångar och problem i Vita huset har väckt Trumps ilska många gånger, med utfall mot utpekade redaktioner som ”lögnare”, ”korrupta” och så sent som i fredags på Twitter: ”det amerikanska folkets fiender”.

Vid mötet talade han också om hur smidigt arbetet flyter på i Vita huset, trots den ”stora röra” som han fick ärva från det tidigare styret.

Trump vill få fram bilden av ett land där entusiasmen flödar.

– Det sveper över hela landet, titta vad som händer med börsen som bara slår nya rekord och allt som händer med optimismen i vårt land. Det sprider sig.

TV: Se hur Trump försökt göra ”America great again”

Han övergick därefter till att tala om jobben.

– Jobben börjar redan komma tillbaka, de kommer tillbaka i en takt du aldrig sett förut, sade Trump, såg ut över folkmassan och stack mellan med en gliring till medierna igen:

– Tror du att några medier kommer att visa upp den här folkmassan? Nej, de kommer inte att visa den.

Upp på scen

Presidenten pekade på presidentplanet, som han säger sig ha förhandlat ned priset på. Därefter hyllade han sin förmåga att förhandla och spara pengar.

Donald Trump tog efter ett tag upp en av åhörarna på scenen. Mannen, synligt nervös men entusiastisk, fick ta över mikrofonen.

– När president Trump lovade alla de här sakerna under kampanjen, så visste jag att han skulle göra det för oss, sade anhängaren.

Trump kommenterade sedan talet, och kramen han fick:

– Jag tror inte att Secret Service var så nöjda över det där. Men vi älskar folket.

Trump övergick till att tala säkerheten i landet och nämnde dödskjutningar i Chicago och andra städer. Han sade sig ha en plan på att slå sönder de kriminella gängen och stoppa drogerna som ”flödar in i landet”.

Se klippet och läs mer: ”Se vad som hände i Sverige i går kväll”

Han rabblade upp flera länder där det, enligt Trump, ska ha varit oroligheter nyligen, bland annat Sverige.

– Du ser vad som hände i går i Sverige. Sverige? Det kunde ni inte tro va?

Mötet i Florida ses som starten på en återvalskampanj inför valet 2020.

Samtidigt som Donald Trump framträder i Florida väntas tiotusentals amerikaner samlas i protester över hela USA, visar en kartläggning av Facebookevent som NBC News har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet