Taiwans president Tsai Ing-wen (till höger) ringde upp USA:s tillträdande president Donald Trump Foto: TT

Trump riskerar kinesisk ilska – efter samtal med Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

USA:s nästa president Donald Trump har brutit mot landets långvariga diplomatiska politik i Asien. Detta efter att ha pratat med Taiwans president Tsai Ing-wen i telefon.

”Taiwans president RINGDE MIG i dag för att gratulera mig till presentsegern. Tack!”, twittrade Donald Trump ut efter sitt samtal.

Enligt Taiwans presidentkontor diskuterade de båda ett närmare samarbete och förstärka bilateralt interagerande.

Historiskt samtal

Enligt Washington Post är det första gången en amerikansk president eller tillträdande president har direktkontakt med en taiwanesisk ledare sedan USA bröt de diplomatiska relationerna med Taiwan 1979.

Året före hade dåvarande presidenten Jimmy Carter erkänt Peking som den enda regeringen för både Fastlandskina och Taiwan.

– Det här är en stor händelse, det är första gången som den tillträdande presidenten har utmanat Kina. Det här måste betyda dåliga nyheter för det kinesiska ledarskapet, säger Shi Yinhong, professor i internationella studier vid Renminuniversitetet i Peking till New York Times.

Kina anser att Taiwan är en provins i landet, och beskedet riskerar att göra Kina rasande. Trumps samtal tvingade Vita huset att snabbt betona att dess så kallade ”ett Kina”-politik står fast.

Politik ligger fast

Kinas utrikesminister Wang Yi sade vid ett akademiskt forum att samtalet inte kan förändra den internationella ”ett Kina”-politiken.

– Jag tror inte att det kommer att förändra den långsiktiga Kina-politiken för USA:s regering. ”Ett Kina”-politiken är hörnstenen i den välmående utvecklingen av de kinesisk-amerikanska banden, och vi hoppas att man inte blandar sig i eller skadar den politiska grunden på något sätt, sade han enligt Hongkongbaserade Phoenix tv, skriver Reuters.

Trump försvarade sitt samtal i ytterligare ett inlägg på Twitter: ”Det är intressant att se hur USA säljer vapen till Taiwan för miljarder dollar men att jag inte ska kunna acceptera ett gratulationssamtal”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer