Foto: TT

Trump undviker frågorna om KKK-ledarens stöd

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke gick i veckan ut och sa att det skulle vara landsförräderi att rösta på någon annan än Donald Trump i presidentvalet.

När Trump i dag fick frågor om Dukes stöd undvek han att svara.

– Jag vet ingenting om honom. Och jag vet ingenting om vit makt-grupper, säger han till CNN.

Redan i augusti talade sig David Duke, som var ledare för Ku Klux Klan på 70-talet, varm för Donald Trump. Då sa han att Trump var den klart bästa av de republikanska kandidaterna.

Då var Donald Trump tydlig med att han inte ville ha Dukes stöd. I en intervju med mediejätten Bloomberg sa han rakt ut att han inte ville ha Dukes stöd.

USA-val 2016

– Jag behöver inte hans stöd. Jag vill definitivt inte ha hans stöd, sa Trump då.

Trump: Jag känner honom inte

I dagens intervju med CNN är Trump betydligt luddigare i sina svar. Han säger att han måste göra mer research innan han kan ta ställning till vilka vit makt-grupper programledaren Jake Tapper pratar om.

– Du skulle inte vilja att jag fördömer en grupp som jag inte vet någonting om. Du får ge mig en lista över grupperna. Då kan jag göra research och sedan ta avstånd om det är något fel.

Jake Tapper: Okej. Jag talar bara om David Duke och Ku Klux Klan..

– Ärligt talat känner jag inte David Duke. Jag tror inte att jag någonsin har träffat honom. Och jag vet ingenting om honom, svarar Trump.

Även i fredags fick Trump frågor om stödet från Duke och andra ledande personer i vit makt-rörelsen. Då sa Trump att han tog avstånd från Duke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet