Foto: TT

Trumps rallarsvingar går hem hos besvikna amerikaner

Uppdaterad
Publicerad

Mediemogulen Donald Trump ökar sin ledning i det republikanska startfältet. Nya siffror visar att Donald Trump vann anhängare på sitt krav att förbjuda muslimer att resa in i USA. Han gick från 32 till 38 procents stöd bland republikanska väljare enligt en mätning gjord av Washington Post/ABC-News. Särskilt ökar han sitt stöd bland manliga, vita, lågutbildade väljare.

– Han bryter mot reglerna och många väljare gillar det. Trump backar aldrig, även när han fel.  Han utmanar det som är politiskt korrekt, han utmanar vänstern och medierna som inte tycker att man får uttala sig om kön, hudfärg, invandring eller homosexuellas rätt att gifta sig utan att bli kallad rasist , homofob eller chauvinist.

Det säger professor i statskunskap Christopher Hull  från Georgetown University som även är politisk rådgivare på högerkanten.

USA-val 2016

I USA är det knappt hälften av väljarna som stannar hemma på valdagen, och det är fler anhängare till höger som inte röstar eftersom de är besvikna på både det politiska etablissemanget och media. Med en politiker som Donald Trump anser de att de fått en sanningssägare.

Lockar röstvägrande män

Trump kallar regelbundet media för ”avskum” förutom ett fåtal journalister i den högervridna TV-kanalen Fox News. Många besvikna lågutbildade, vita, heterosexuella, kristna män röstvägrar men skulle kunna motiveras att gå till valurnorna för att lägga sin röst på Trump.

Det har fått politiker i det amerikanska etablissemanget att befara att Trump nu både skulle kunna vinna republikanska partiets nominering men också kunna mobilisera tillräckligt med väljare för att bli USA:s nästa president.

Hans devis är ”Make America Great Again” och han kallar alltid etablerade politiker för idioter som står i vägen för att återskapa USA till en skinande stormakt.

– Det finns inget som Trump kan säga som är för extremt, han är en kändis, en produkt av populärkulturen som numera påverkar både kultur och politik. Han är en ”showman” som vet att fängsla sin publik, menar Christopher Hull.

Oberoende av donatorer

Donald Trump var mellan 2004 och 2015 stjärnan i sin egen realitysåpa ”The Apprentice” som handlar om entrepenörsskap. Han är också en mångmiljardär som kan driva sin presidentvalskampanj oberoende av donatorer.

Därmed står han fri att utforma sitt eget budskap. Under TV-debatter brukar han hålla en lägre profil och försöka framstå som mer statsmannalik men på lokala valmöten delar han ut rallarsvingar åt alla håll.

Hans utspel ger honom enorm publicitet och TV-bolag som CNN och NBC har ökat sina tittarsiffror tack vare fenomenet Trump.

Donald Trump påstod nyligen att president Obama har tänkt välkomna 250.000 syriska flyktingar. Vita Huset dementerade omedelbart och sade att det rör sig om 10.000. 

Det fick inte Donald Trump att ändra sig. Han hävdar fortfarande att han fick uppgifterna från ”säker källa”, liksom han håller fast vid uppgifterna att president Obama egentligen är muslim och ljuger om sitt amerikanska medborgarskap.

Trumps osaninngar blir till sanningar i sociala medier och lever där sitt eget liv. Han är den politiker som nyttjar Twitter skickligast av alla, han har fem miljoner följare där han antingen förolämpar sina konkurrenter eller skryter om sina egna framgångar i opinionsmätningarna.

Senatorn Ted Cruz från Texas, som själv är en socialkonservativ politiker långt ute på högerkanten,  ligger nu tvåa i det republikanska startfältet och Donald Tump har därmed börjat attackera Cruz. I förrgår kallade han Cruz för ”galen”. Ted Cruz har hittills legat lågt och valt att försöka möta Trumps utfall med humor.

Magstarka ståndpunkter

Med sitt uttalande att förbjuda muslimer inresa i USA trodde politiska bedömare i USA att Trump nu gått över gränsen och skulle falla på eget grepp. Det visade sig vara tvärtom. Nu är frågan alla ställer sig: vad kan stoppa populisten Donald Trump om han skulle vinna primärvalen.

Det som troligen kommer att ske är att det republikanska konventet i juli kommer att förvandlas till ”de långa knivarnas natt” där det kommer bli strid om Trumps nominering.

Hans ståndpunkter är för magstarka och i många fall rent rasistiska och kränkande för kvinnor, invandrare, handikappade och homosexuella och såväl kvinnliga som spansktalande väljare vänder honom hittills ryggen.

Men till skillnad från exempelvis det svenska partiväsendet saknar amerikanska partier en tydlig partiledning som kan ta kommandot över partiet. Därför är det en helt öppen fråga hur långt Donald Trump kan gå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet