Trump om Nato: ”Våra partners måste bidra” Foto: Reuters / TT

Trump: Vi måste lägga triviala bråk bakom oss

Uppdaterad
Publicerad

President Trump talade till kongressen – och till USA – i natt. Temat var enighet.

– Vi måste lägga triviala bråk bakom oss, sa Donald Trump. 

Presidenten lovade också en storsatsning på militären och att skapa miljontals nya jobb.

Cirka tio minuter efter utsatt tid klev USA:s 45:e president upp i kongressens talarstol.

Halva publiken jublade. Halva applåderade artigt, eller stod tysta. Många kvinnor i det demokratiska partiet hade valt att klä sig i vitt, suffragetternas färg. Samma färg som Hillary Clinton bar på Trumps installationstal.

USA-val 2016

Uttalade sig om hatbrotten

När Trump inledde sitt tal började han med att adressera ett ämne där han fått kritik för sin tystnad: hatbrott i landet.

– I kväll, när vi avslutar vårt firande av Black History-månaden så påminns vi om vårt lands väg mot mänskliga rättigheter och det arbete som fortfarande ligger framför oss. På senare tid har judiska mötesplatser utsatts för hot, och deras gravplatser har skändats. Det, tillsammans med förra veckans skjutning i Kansas City, påminner oss om att även om vi är ett land som är delade när det gäller politik, så är vi ett land som står enade när det gäller att fördöma hat och ondska i alla dess former, sa Trump.

Vill satsa en biljon dollar på infrastruktur

Talet innehöll ett par nyheter.

President Trump uppmanade kongressen att gå med på att satsa en biljon dollar på landets infrastruktur, och han önskade en ny immigrationsreform, liknande den arbetskraftsinvandring som Kanada har.

Samtidigt berättade Trump att han beordrat USA:s inrikessäkerhetsdepartement att skapa en ny organisation som ska heta VOICE – Victims Of Immigration Crime Engagement, som ska fokusera på att stötta brottsoffer i landet.

Han vände sig sedan till flera personer i publiken, Jamiel Shaw, Susan Oliver, Jenna Oliver, och Jessica Davis, som alla förlorat närstående på grund av brott begångna av människor som befann sig i USA illegalt och lovade dem att deras nära och käras minne skulle hedras och att rättvisa skulle skipas.

Trump lovade i kongresstalet stora skattelättnader för medelklassen och sänkt bolagsskatt, och sade att det kommer att bli ”mycket, mycket svårare” för företag att lämna USA.

– Jag kommer att ta tillbaka miljoner jobb i landet, sade Trump, precis som under valrörelsen.

Många applåder till krigsänka

Men kvällens största applåd kom efter att han pratat om varför militärens budget skulle öka markant, när han presenterade Carryn Owen, som förlorade sin man under en attack i Jemen nyligen. Trump har fått svidande kritik för operationen, som har kallats slarvig och dåligt planerad, och under sitt tal vände sig presidenten till änkan och berättade att han precis talat med försvarsminister Mattis.

– Han sa, och jag citerar, att ”Ryan var del av en framgångsrik räd som gav oss stora mängder avgörande information som kommer att leda till stora segrar mot våra fiender”.

När Trump läst den delen började Carryn Owen gråta och sträcka upp armarna i luften, vilket ledde till en av de längsta applåder som någonsin ekat genom kongressens väggar.

”Talar som en populist”

Ett par delar av talet var avsevärt mindre enande.

Demokraterna höll sig tysta under i princip hela talet, men när Trump uppmanade till att upphäva och ersätta Obamas sjukvårdsreform viftade vitklädda demokrater med tummar ned.

Efter talet hyllades presidenten av bland annat talmannen Paul Ryan som kallade det för en homerun.

Demokraternas Chuck Schumer å andra sidan sa att även om talet var bra så var han inte imponerad.

– Trump talar som en populist, men sen går han ned från talarstolen och agerar på ett helt annat sätt. Det har vi sett förut och det kommer vi att se igen.

Läs mer: Hela Trumps kongresstal (på engelska)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet