Donald Trump under sitt state of the union-tal. Foto: Jim Young/TT

Trump: ”Jag ska se till att muren byggs”

Uppdaterad
Publicerad

Det har kallats politikens Super Bowl. Amerikanerna samlas framför TV-apparaterna en gång per år för att följa presidentens direktsända state of the union-tal. Och som väntat höll Trump ett delvis försonande tal – men med ett tydligt besked om att han fortfarande vill bygga muren på den mexianska gränsen.
– Vi ska styra, inte som två partier, utan som en nation, sade Donald Trump.

Donald Trump möttes av stora applåder från framför allt de republikanska politikerna när han anlände till kongressen klockan tre natten till tisdagen svensk tid.

– Miljontals människor ser på oss nu och hoppas att vi ska styra, inte som två partier, utan som en nation, började Donald Trump talet.

Han fortsatte:

– Den agenda jag för fram den här kvällen är inte en republikansk agenda eller en demokratisk agenda. Det är en agenda för det amerikanska folket.

”Kommer se till att den byggs”

Trump gick vidare till att, precis som i tidigare tal, belysa de framgångar landet har haft under de senaste åren. Med lägre arbetslöshet och ekonomin på frammarsch.

– Det enda som kan stoppa det är idiotiska krig, politik eller löjliga partiska utredningar, sade han med en tydlig vink till utredningen kring eventuella Rysslandskopplingar runt hans valkampanj.

Som väntat gick han även in på planerna för en mur längs med gränsen till Mexiko. Precis som i sitt direktsända tal i januari kopplade han illegal invandring till kriminalitet. Kongressen, där demokraterna har majoritet, har fortsatt vägra bevilja finansiering för muren. Men i sitt tal gjorde Trump klart att han inte har gett upp planerna.

– Jag kommer se till att den byggs, sade Donald Trump.

Samtidigt gav han sken av att vara beredd att kompromissa med demokraterna för att få till en lösning.

– Det här är en smart, strategisk, stålbarriär som det går att se igenom, inte bara en simpel mur, sade han.

Vill sänka priset på mediciner

Trump lyfte även fram andra agendor. När han talade om att arbeta för att sänka priset på receptbelagda mediciner fick han även applåder från demokratledaren Nancy Pelosi. Det samtidigt som tv-bilderna visade republikanska politiker som skruvade på sig i sina säten. Kort senare blev reaktionen den motsatta när han talade om krav på att förbjuda sena aborter.

Som väntat tillkännagav Trump också att han kommer att träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Vietnam den 27-28 februari.

I januari varje år brukar USA:s president hålla ett tal kallat ”State of the union” i Capitolium i Washington DC inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten. Den diplomatiska kåren bjuds också in för att höra anförandet på plats.

Enligt artikel II i USA:s grundlag ska presidenten ”vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (state of the union) och rekommendera åtgärder … för deras övervägande”.

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913. Undantag har skett, den senaste som lämnade en skriftlig rapport var demokraten Jimmy Carter 1981. Och republikanen Ronald Reagan sköt 1986 upp sitt anförande i en vecka med anledning av katastrofen då rymdfärjan Challenger exploderade.

Donald Trump skulle enligt planerna ha hållit sitt tal den 29 januari, men sköt upp det då talmannen, demokraten Nancy Pelosi, uppmanade Trump att skjuta på det med anledning av nedstängningen av statsapparaten.

Kongressens senat består av 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat. Representanthuset har 435 ledamöter som väljs på två år.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer