Donald Trump bannades från Twitter i samband med stormningen av Kapitolium. Foto: Susan Walsh / TT

Trump vill ha tillbaka sitt konto – ber domare tvinga Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Twitter menar att den förre presidentens konto manade till våld. Donald Trump hävdar att företaget utgör ett hot mot demokratin. Nu tar Trump hjälp av en domare i ett försök att vinna tillbaka sin digitala megafon.

USA:s förre president Donald Trump har bett en federal domare i Florida tvinga Twitter att återställa hans konto, rapporterar Reuters. Trumps konto stängdes av i januari då företaget ansåg att det fanns en risk att det hetsade till våld.

I juli stämde Trump både Twitter, Facebook och Google. Han hävdade då att företagen tystar konservativa röster. Ex-presidenten menar att Twitter stängde av hans konto på grund av press från hans politiska motståndare i kongressen.

Twitter: Kontot glorifierar våld

Trump förlorade kontot efter att han bröt mot Twitters riktlinjer mot att glorifiera våld. Även andra plattformar på sociala medier bannade den före detta presidenten efter stormningen av Kapitolium

Den 6 januari anstormade hundratals Trump-anhängare parlamentsbyggnaden i Washington D.C. Händelsen inträffade efter att Trump i ett tal hävdade att hans valnederlag berodde på ett omfattande valfusk, vilket har motbevisats av flera domstolar och medlemmar i hans eget arbetslag.  

Det är “mycket troligt” att de tweets som ledde till att kontot togs bort uppmuntrar folk att upprepa det som hände i upploppen vid Kapitolium, enligt ett blogginlägg från Twitter

Trump: Twitters makt är farlig

Twitter “utövar en omätbar nivå av makt och kontroll över den politiska diskursen i det här landet. Det saknar historiskt motstycke och är djupt farligt för öppen och demokratisk debatt” skriver Trumps advokater i det så kallade preliminära föreläggandet mot Twitter.  

Twitter har inte kommenterat föreläggandet. 

Innan han blockades hade Donald Trump drygt 88 miljoner följare på Twitter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.