Arenan i Tulsa var långt ifrån fullsatt på Trumps första massmöte på månader.

Färre än väntat på Trumps massmöte: ”Dåliga människor utanför”

Uppdaterad
Publicerad

När Donald Trump klev ut på scenen för att hålla sitt massmöte i Tulsa gapade stora delar av läktarna tomma.
Medarbetare från presidentens valkampanj säger nu att demonstranter utanför arenan hindrade supportrar från att komma in.
– Vi hade väldigt dåliga människor utanför, sa Trump från talarstolen.

På lördagen höll Donald Trump sitt första massmöte på flera månader – ett framträdande som var tänkt att bli hans stora comeback i valkampanjandet.

Förväntningarna hade skruvats upp rejält inför evenemanget som ägde rum på Bok Center i Tulsa, Oklahoma. Trumpkampanjen uppgav att de hade fått en miljon biljettförfrågningar, arenans maxkapacitet på runt 20 000 personer väntades nås och det fanns en oro för att människor inte skulle lyckas hålla den sociala distanseringen.

Publiken som var på plats höll inte något stort avstånd från varandra – men många platser var tomma.

Skyller på motdemonstranter

Enligt AP säger nu personal från Trumps valkampanj att de motdemonstranter, flera av dem Black lives matter-anhängare, som befann sig utanför Bok Center hindrade Trump-supportrar från att ta sig in till eventet. Nyhetsbyråns egna journalister på plats hade dock inte sett demonstranter blockera ingången för mötesdeltagarna.

Inne på arenan inledde Trump sitt långa tal med att kalla motdemonstranterna för ”ligister”.

– Jag vill tacka er alla, ni är krigare. Vi hade väldigt dåliga människor utanför.

Presidenten talade sedan om den senaste tidens demonstrationer, och kritiserade rivandet av statyer som har skett i samband med protesterna.

”Fängelse om du bränner amerikanska flaggan”

– Amerikaner har sett vänsterextremister bränna byggnader, förstöra privat egendom, skada hundratals dedikerade poliser... vänstermobben försöker att vandalisera vår historia, skända våra monument, riva våra statyer och straffa alla som inte rättar sig efter deras krav på total kontroll.

Trump gick sedan vidare till att föreslå att göra det olagligt att bränna den amerikanska flaggan.

– Vänsterradikala i Portland, Oregon, rev en staty av George Washington och lindade den i en amerikansk flagga och satte eld på den... Vi borde lagstifta om att du som bränner den amerikanska flaggan får ett års fängelse.

Nämnde Sverige

Trump nämnde även Sverige som hastigast – syftet var troligtvis att göra en pik mot landets smittskyddsstrategi:

– Ni har hört om Sverige, visst? Fråga hur det går i Sverige!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.