– Det är en nationell konspiration, säger Giuliani vid en tv-sänd presskonferens. Foto: Reuters

Trumps advokat: ”Nationell konspiration”

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden har utropat sig som vinnare av presidentvalet. Men Donald Trump har vägrat erkänna att han troligtvis förlorat – i stället fortsätter hans advokat Rudy Giuliani att upprepa anklagelserna om valfusk – utan att lägga fram några bevis.

– Det är en nationell konspiration, säger han.

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani höll på torsdagen tillsammans med de juridiska rådgivarna Sidney Powell och Jenna Ellis en presskonferens i Washington. Där fortsatte de att prata om påstådda bevis för valfusk under det amerikanska presidentvalet.

Giuliani anklagade de politiska motståndarna i Demokraterna för att vara ”skurkar” som begick omfattande valfusk i flera avgörande delstater ”för att stjäla valet från det amerikanska folket”, enligt AFP.

Presidentvalet i USA 2020

”Nationell konspiration”

– Det är en nationell konspiration. Det tog ett tag innan jag insåg vidden av det, säger han och fortsätter:

– Alla republikanska inspektörer har kastats ut, handgripligen. Poströster och förtidsröster har kastats bort, eller räknats två gånger, säger han.

Trumps juridiska rådgivare Sidney Powell berättade för åhörarna att de inte kommer låta sig skrämmas.

– Vi kommer inte att låta oss skrämmas, vi ska ta det här landet tillbaka. Vi ska städa upp här, vi ska bevisa detta, sa hon.

Krebs: ”Farligaste”

För två dagar sedan valde Donald Trump att sparka USA:s chef för cybersäkerhet, Christopher Krebs. Efter Giulianis presskonferens skrev Krebs följande på Twitter:

”Den här presskonferensen var de farligaste 1 timme och 45 minuter på tv i amerikansk historia. Och troligtvis också de galnaste”, skriver han.

Samtidigt valde Trumplägret tidigare på torsdagen att dra tillbaka en stor stämningsansökan i Michigan som syftade till att stoppa att ett slutresultat spikas i delstatens folkrikaste län Wayne county, där storstaden Detroit ligger.

Delstatsstyret i Georgia väntas också inom kort presentera sin ”revision” av rösträkningen – den som lett till att över fem miljoner valsedlar kontrollerats och räknats för hand. Inget tyder dock på att Joe Bidens seger i sydstaten rubbas.

Varken Trump eller hans kampanj har ännu kunnat presentera några konkreta bevis för att någon form av organiserat fusk skulle ha förekommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet