Det var 70 år sen USA:s president Truman erkände Israel som stat. Nu tog Trump nästa steg och erkände Jerusalem som Israels huvudstad. Foto: TT

ANALYS: Trumps beslut handlar om inrikespolitik

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Varför gjorde han detta? Det är frågan alla ställer sig. Svaret är att Donald Trumps historiska beslut handlar om amerikansk inrikespolitik. Han lever upp till ett vallöfte och ger en tidig julklapp till en av sina viktigaste väljargrupper – den kristna högern. Internationella vädjanden att han skull avstå var förgäves. Men Trump sa också att gamla konflikter kräver nya lösningar. Ingen vet dock hur hans fredsplan ser ut.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Donald Trump vill leverera. Han gick till val på att bli Israels bästa vän och löftet att flytta ambassaden till Jerusalem. Hans erkännande är egentligen en formalitet, att befästa det som alla redan vet, att Jerusalem är Israels huvudstad, allt enligt Donald Trumps egen logik. 

Den heliga staden har ett djupt symbolvärde för tre världsreligioner, kristna, judar och muslimer. Den kristna högerns väljare i USA vill se Jerusalem under israeliskt beskydd. Trump sa att han vill visa att han vågar leverera detta till de väljare vars röster gav honom segern i presidentvalet.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Fyra av fem djupt troende röstade på Trump, de utgör 26 procent av den amerikanska väljarkåren och att de valde Trump var den stora överraskningen i valet. Nu ville Trump säga tack. 

Netanyahu nöjd

Till skillnad från alla tidigare presidenter som sagt sig vilja flytta USA:s ambassad till Jerusalem men inte gjort det så ville Trump också visa att han kan förmår genomföra det beslut som amerikanska kongressen fattade för 20 år sedan.

President efter president har dock avstått från den kontroversiella ambassadflytten. Tills Donald Trump bestämde sig för att ta steget. Med detta har han stakat ut en helt ny Mellanösternpolitik och fört USA, sina allierade och fiender ut i en okänd terräng där bara Trump själv tycks övertygad att han har fungerande karta och kompass. 

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att han är djupt tacksam och att Trumps uttalande är ett viktigt steg mot fred.

USA:s chans att medla minskar

Men överlag är reaktionerna kritiska. Israels fiende Hamasrörelsen i Gaza, säger att Trumps beslut ”öppnar helvetets portar”.  PLO säger att det inte längre finns förutsättningar för en tvåstatslösning. Frankrikes president Macron säger att Frankrike inte stödjer beslutet, påve Fransiscus, Storbritanniens och Tysklands ledare, alla försökte in i det sista övertyga Donald Trump om att detta beslut omintetgör USA:s chanser att medla i en fredsprocess.

Det var 70 år sen USA:s president Truman erkände Israel som stat. Nu tog Trump nästa steg och erkände Jerusalem som Israels huvudstad.

Efter att Donald Trump hållit sitt elva minuter långa tal så analyserades talet av experter världen över, ord för ord. En mer välvillig tolkning lyder att Donald Trump kanske öppnade en dörr som kan visa på en väg framåt, han sa att parterna nu måste förhandla fram en tvåstatslösning och själva definiera vad gränserna går.

”Trumps uppenbara brist på kunskap kan vara fördel”

Det kan tolkas som att USA inte utesluter att Palestina också kan göra anspråk på en del av Jerusalem som sin huvudstad. Men ingenstans i sitt tal sa Trump uttryckligen att den arabiska befolkningen i Palestina har rätt att göra anspråk på Jerusalem. Det var ett tal som överlag uttryckte sig i starka positiva ordalag för Israels räkning. I ett uttalande sa en före detta minister i Palestinas regering att Palestina nu kommer att bojkotta fredsförhandlingarna.

Konflikten mellan Palestina och Israel är alla konflikters moder i Mellanöstern. Donald Trump har lovat att han ska lösa den och sa i sitt tal att gamla utmaningar behöver nya lösningar. Han har utsett sin svärson till fredsmäklare. En del bedömare har försiktigt gett Trump vissa chanser att bli den katalysator som fredsprocessen skulle behöva.

Att lösa en konflikt behöver inte alltid ske linjärt och Trumps uppenbara brist på kunskap om konfliktens många bottnar genom historiens gång skulle kunna vara en fördel. Kanske kan Trump mejsla fram ett slags affärsmässigt avtal mellan de stridande parterna, men frågan är om dessa förhoppningar har överlevt Trumps historiska tal i onsdags kväll.

Risken för våldsamheter ökar

Istället tyder de första häftiga reaktionerna på att de avgrundsdjupa konflikterna i regionen har förstärkts. President Erdogan i Turkiet hotar bryta diplomatiska förbindelser med Israel. Saudiarabien, som ju också är USA:s allierade i regionen, har närmat sig Israel och tycks inte ha försökt påverka Trump att avstå från ambassadflytten.

Egypten fördömer beslutet att flytta ambassaden, liksom Jordanien. 

Förtvivlade ungdomar i Palestina brände under onsdagskvällen bilder av Donald Trump. 

Risken för våldsamheter i regionen har ökat och USA blir därmed också mer sårbart för terrorattacker. 

Hur den historiska kursändringen kommer påverka regionen och världspolitiken på längre sikt är omöjligt att spekulera i. Men det är en illavarslande fingervisning att den högerpopulistiska presidenten Rodrigo Duterte i Filippinerna och ett icke namngivet östeuropeiskt EU-land var först ut med att säga att de nu överväger att följa Trumps exempel och också flytta sina ambassader, enligt tidningen Times of Israel. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet