Foto: TT/Reuters, Joshua Roberts.

Trumps besök riskerar att börja med en utskällning

Publicerad
Analys ·

Nervositeten är stor. När Trump på tisdagskvällen landar i Europa befaras han först skälla ut sina Nato-allierade, och sedan träffa Natos största fiende – Rysslands president Putin – för att förbrödras. Ett försvagat Nato är den bästa present Putin kan få. Enligt uppgifter överväger USA att kalla hem soldater från Tyskland och Polen. 

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

”Jag tänker säga till Nato; ni måste börja betala era räkningar” sade nyligen Donald Trump på ett massmöte i den amerikanska delstaten Montana. Han väntas komma till Europa med ett hot om att börja dra tillbaka amerikanska trupper från Tyskland och Polen ­– trupper som i årtionden bidragit till att garantera freden efter andra världskriget. Hotet bygger på amerikansk kritik om att Natoländer i Europa inte satsar tillräckligt mycket pengar själva på sin försvarsbudget.

Varje dag kommer nya irriterade utspel där Trump attackerar sina allierade i Europa. Han talar om hur Europa ”dödar” USA med dåliga handelsvillkor och försvarsutgifterna för Nato, samt att ”EU skapades för att utnyttja USA”.

Europas ledande politiker är nu djupt oroade över vad de har att vänta av en Donald Trump som verkar vara alltmer likgiltig inför politiska allianser.

Totalt oförutsägbar

De europeiska Nato-länderna hoppas få en försäkring om att USA fortfarande har en stark allians med Europa. Allt kan hända – det enda som är säkert är att Donald Trump är totalt oförutsägbar. På onsdagen inleder han sin resa i Europa, som börjar i det nybyggda Nato-högkvarteret i Bryssel, för att sedan via ett besök hos den brittiska premiärministern Theresa May åka till toppmötet med Vladimir Putin i Helsingfors.

USA:s Nato-allierade – bland andra Polen, Frankrike och Storbritannien – kommer att möta en Trump som blivit rejält varm i kläderna och som målmedvetet river de transatlantiska avtal som binder USA till Europa. Enligt uppgift till tidningen Washington Post anser högt uppsatta källor nära Trump att han kommer att hota med att dra ned på USA:s militära stöd i Europa om Nato-medlemmar inte börjar stå för en större del av sina försvarsutgifter och betala två procent av sin BNP till försvarsanslag.

Putin sätter också sitt hopp till Donald Trumps oförutsägbarhet, och att den ska gynna Ryssland. Hans ton mot Putin har varit mildare ­– Trump ska, enligt källor inom Vita huset, ha rådfrågat Putin om vad han ska göra åt Nordkorea i ett av de återkommande telefonsamtalen mellan de två världsledarna. Trump har upprepat att han vill få en bättre relation till Ryssland för att skapa större stabilitet.

Tydlig agenda

Men ett frostigt Nato-toppmöte i Bryssel som öppet visar på splittringen i den militära alliansen är den bästa present president Putin kan få. Brittiska säkerhetsexperter manar nu premiärminister May att varna Donald Trump och förklara för honom att han stärker Ryssland om han fortsätter att underminera Nato. Oron är stor att den forne spionen Putin ska kunna manipulera Donald Trump, som förlitar sig helt på sin förmåga att smickra och charma de människor han möter.

Putin kommer inte att falla för smicker, utan har en tydlig agenda för mötet med Trump – att sanktionerna mot Ryssland ska lyftas, och att USA ska dra tillbaka sina trupper från Polen och Baltikum. Ett sådant beslut skulle sammanfalla med Trumps egen agenda – han är ständigt inriktad på att leverera sina vallöften till sina väljare. Truppnärvaron i Tyskland, Polen och Baltikum kostar pengar, och att dra tillbaka en del av dem skulle spara pengar åt amerikanska skattebetalare.

Stor nervositet

Trump kan hävda att ”det är fred i Europa”, och att trupperna därmed inte längre behövs, utan är en kvarleva från det kalla kriget. Detta skulle ge Putin ett plötsligt manöverutrymme. I april höll Ryssland en fem dagar lång övning i den ekonomiska gränszonen till Lettland – en uppvisning i militär styrka som djupt oroade den lettiska presidenten Raimonds Vejonis, som twittrade att ”övningen inte minskade spänningarna i regionen utan försämrar säkerhetsläget”.

Många säkerhetspolitiska experter menar att Putins motiv till att invadera en baltstat inte primärt är att komma över territoriet, utan att försöka knäcka Nato och deras ömsesidiga säkerhetsgaranti. I och med baltstaternas medlemskap befinner sig Nato alltför nära den ryska gränsen för att president Putin ska känna sig bekväm.

Trumps ljumma attityd till Nato har skapat stor nervositet bland politiker och diplomater. Ingen kan längre vara riktigt säker på att USA skulle skynda till Europas undsättning om Ryssland invaderar.

Försvarsminister på väg ut

Sverige fick så sent som i vintras garantier från USA:s försvarsminister James Mattis om att Sverige kan räkna med USA. Men allt mer tyder på att den intellektuelle, fyrstjärnige generalen Mattis position är försvagad. Han har puttats ut ur Trumps inre cirkel och var varken konsulterad eller informerad om att USA skulle lämna Iranavtalet. Han var emot att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem.

Han spelade också en mycket obetydlig roll när Trump hade sitt spektakulära toppmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Det spekuleras nu i att Mattis kan bli näste man som Trump bestämmer sig för att sparka. Han kallas allmänt ”den siste vuxne i rummet” bland Trumps nuvarande rådgivare.

Frågan är då vad amerikanska säkerhetsgarantier är värda, för Sverige och för Nato-allierade.

Men än är James Mattis med. Mycket står på spel när Air Force One landar i Bryssel.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.