Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fouad Youcefi: USA består av två stora läger. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trumps brorsdotter ger ut ny bok

Uppdaterad
Publicerad
“En skadad man” som “hotar världens hälsa och ekonomiska säkerhet”. Så beskrivs USA:s president Donald Trump i en ny bok skriven av hans egen brorsdotter Mary Trump.
Boken publiceras den 14 juli och kan påverka presidenten inför valet.
– USA består av två stycken stora läger som inte kommer att ändra sig och sedan en liten klick i mitten som nu båda partierna i valrörelsen slåss om, säger SVT:s reporter i USA Fouad Youcefi.

Nyligen gav den tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton ut en ny bok om president Donald Trump. I den beskriver Bolton Trump som bland annat opålitlig och lättmanipulerad. 

Några veckor senare har en ny bok nu kommit, skriven av presidentens brorsdotter, psykologen Mary Trump som inte håller tillbaka kritiken. 

”Påverkar inte väljarna”

I boken beskrivs Donald Trump bland annat som “en skadad man” som “hotar världens hälsa och ekonomiska säkerhet”. Det skriver förlaget Simon & Schuster på sin hemsida. Men att boken kommer få ett större genomslag tror inte USA-kännaren Andreas Utterström.

-  Hennes mål tycks vara att beskriva vem Donald Trump är men om man har det som intention så är det för sent. Vissa tror att om man bara beskriver vem Donald Trump är så kommer kärnväljarna att vända sig emot honom, men det tror inte jag, säger Andreas Utterström och fortsätter:

-  De vill ha en person som inte är som vanliga politiker och som inte är politiskt korrekt, det är precis den personen vi ser i boken och vad vissa amerikaner vill ha.

Behöver mittenväljarna

Boken lär inte påverka Trumps egna väljare särskilt mycket men däremot kommer den att påverka valet i höst – inte minst vad gäller mittenväljarna som Trump slåss om att få, säger Fouad Youcefi, SVT:s reporter i USA. 

– USA består av två stycken stora läger som inte kommer att ändra sig och sen en liten klick i mitten som nu båda partierna i valrörelsen slåss om. Jag tror inte att den här boken kommer att påverka någon av dem som har röstat på Trump att inte gå och rösta på Trump, säger Fouad Youcefi.

Dessutom ligger Trump under i opinionsmätingarna och strax efter sin utmanare, demokrateranas presidentkandidat Joe Biden. 

– Problemet för presidenten är att han ligger under i opinionsmätningarna mot Biden just nu och det räcker inte att böckerna inte stjäl väljare från honom utan han behöver locka fler nya väljare och det blir inte lättare med den här typen av böcker. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer