Trumps covid-rådgivare i Utrikesbyrån: “Sverige har gjort smarta saker”

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trumps rådgivare i coronafrågor, Scott W Atlas, berömmer Sveriges coronastrategi. Att undvika nedstängning av samhället är viktigast av allt, menar han.

– De som tror att man kan stoppa all smittspridning har begått ett hemskt misstag, säger han till SVT:s Utrikesbyrån.

USA:s coronaåtgärder varierar kraftigt mellan delstaterna. I Alaska ska inresande sätta sig i karantän eller ta ett coronatest – i Florida är det inga restriktioner alls. Men precis som i Sverige har man försökt undvika nedstängning av samhället. Båda länderna har fått utstå mycket kritik, men Scott W Atlas, presidentens coronarådgivare, menar att det är rätt beslut.

– Nedstängningarna har förstört människors liv, säger han.

Atlas tycker att det är naivt att tro att vi kan stoppa all smittspridning av coronaviruset. I stället bör man skydda de individer som kan dö av viruset, och det anser Atlas att Sverige har försökt göra.

– Sverige har gjort något väldigt smart. Strategin har varit att hindra infektionen från att drabba riskgrupper, inte att stoppa smittfallen bland lågriskgruppper, säger han.

”Det här är inte Kina”

USA har, precis som Sverige, inte infört några nationella krav på munskydd. Atlas menar att bevis saknas för att munskydd hejdar smittspridning. Däremot har flera delstater infört egna restriktioner, vilket har kritiserats hårt av Trumpadministrationen.

– Det här är inte Kina. Vi sätter inte folk i fängelse för att de inte bär munskydd. De känner till riktlinjerna och kan göra som de vill, säger Atlas.

Munskydd – en politisk fråga

Munskyddsfrågan handlar dock inte bara om vetenskap längre – den har blivit politisk. Shana Gadarian, professor i statsvetenskap vid Syracuse University, har undersökt hur republikaner och demokrater ser på coronaåtgärderna.

– Den data vi har samlat in visar att republikaner i stor utsträckning följer smittskyddsmyndighetens rekommendationer – de gör det bara inte lika mycket som demokrater, säger hon.

Gadarian tror att det har att göra med den politik som Republikanerna driver:

– På grund av partiets fokus på frihet och valmöjlighet så finns det många republikanska ledare som har beslutat att du inte behöver bära munskydd om du inte vill.

Se hela avsnittet av Utrikesbyrån i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.