Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s president Donald Trump höll gemensam presskonferens i Vita huset. Foto: Reuters/TT

ANALYS: Trumps fjäskande stärker Erdogan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det blev en uppseendeväckande uppvisning i fjäsk när Donald Trump tog emot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Vita Huset. Trots utebliva konkreta resultat att visa upp kunde Erdogan glänsa av insmickrandet från världens mäktigaste man.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

”Jag är en stor beundrare av presidenten” var en av många hyllningar som Trump öste över Erdogan under den gemensamma presskonferensen.

Trump lovordade deras personliga vänskap. Liksom eldupphöret som USA och Turkiet avtalade efter Turkiets militäroffensiv i norra Syrien, trots att striderna fortsätter att rasa på marken.

Mötet, som överskuggades av riksrättsförhören, gav däremot inga konkreta resultat i de väntade kärnfrågorna mellan USA och Turkiet.

”Tomma floskler”

Trump hade hoppats på att få Turkiet att backa från köpet av det ryska missilförsvarssystemet S-400. Erdogan hoppades i sin tur på framsteg i processen att få Fethullah Gülen utlämnad, ledaren för det religiösa nätverk som Turkiet anklagar ligga bakom kuppförsöket 2016.

Men varken Trump eller Erdogan hade något konkret att visa upp från förhandlingsbordet, bara tomma floskler om att diskussioner pågår och förhoppningar om att hitta en lösning. Det enda undantaget var Trumps tydliga stöd till Erdogan i frågan om att skicka tillbaka IS-fångar till Europa.

De låsta positionerna i sakfrågorna överröstades dock av det kärvänliga lismandet herrarna emellan. Det är nog väl så mycket värt med tanke på att USA och Turkiets kollisionskurs blivit allt mer allvarlig.

Ansträngd relation

Turkiet har närmat sig Ryssland i försvarssamarbeten, vilket bör bestraffas med sanktioner enligt amerikansk lag. Underhuset i USA:s kongress erkände nyligen det armeniska folkmordet, vilket uppfattas som en katastrof i Turkiet.

Turkiets krigsföring i norra Syrien har väckt kraftiga reaktioner i USA, även från Trumps egna partikamrater.

Vissa hävdar att ”bromancen” mellan Trump och Erdogan är det enda som hindrar alliansen mellan Turkiet och USA från att helt braka samman.

Bromancen starkare än någonsin

Om det är sant, kan man i alla fall konstatera att ”bromancen” står sig starkare än någonsin.

Det blev plågsamt tydligt under frågestunden, när Erdogan ställdes inför den ovanliga möjligheten att behöva svara på en kritisk fråga, en omöjlighet hemma i Turkiet.

Men president Trump räddade situationen genom att dirigera mikrofonen till en ”vänligt sinnad” journalist.

Ett dråpligt ögonblick, rent ut sagt pinsamt. Inte desto mindre demonstrerar det vilket stöd Turkiets kontroversiella president kan räkna med från världens mäktigaste man.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.