Trump har med sitt utspel fått kritik för en besvärande grad av okunskap. Foto: TT

”Trumps krigföring mot medier har nått en ny nivå”

Publicerad

ANALYS · Det är vanligtvis tongångar från en totalitär ledare att hota med att stänga ner TV-bolag på grund av regeringskritisk bevakning. Men nu är det ett indirekt hot yttrat av ledaren för den fria världen – USA:s president. Det är en iskall varning till medierna i USA. Donald Trumps krig mot medierna har därmed nått en ny och allvarlig nivå.

Erika Bjerström, utrikeskommentator

Erika Bjerström

Utrikeskommentator

Donald Trump öppnar för att TV-bolaget NBC kanske borde få sitt sändningstillstånd indraget som straff för deras nyhetsrapportering. Han anklagar dem för att sprida falsk information. Hans utspel möts med chockade reaktioner i USA. Det är ett hot som är ett knivhugg i hjärtat på det som utgör grunden för amerikansk demokrati, ” the first amendement”, första tillägget till USA:s konstitution som garanterar pressfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet. Det är så auktoritära regimer som Ryssland, Turkiet och Saudiarabien beter sig, de delar ut licenser till tv-bolag beroende på hur deras bevakning ser ut.

Blev kallad idiot

NBC rapporterade i onsdags morse amerikansk tid att Trump under ett möte i juli med sina säkerhetsrådgivare i Pentagon överraskat alla med att föreslå att USA borde tiofaldiga sin kärnvapenarsenal. Det skedde efter att han fått en föredragning som visade hur USA stadigt minskat antalet kärnvapen sedan 60-talet. Det var under det mötet som utrikesminister Rex Tillerson ska ha kallat Trump för en idiot, något NBC också rapporterat om under den gångna veckan och som fick Trump att twittra ut förolämpningen att Trump minsann skulle vinna ett IQ-test över Tillerson. 

Donald Trump dementerar NBC:s nyhet. Enligt Trump ska han under mötet ha önskat sig en modernisering av existerande kärnvapen. Men NBC står fast, deras nyhet är baserad på tre olika källor, personer som ska ha närvarat vid mötet men som låter sig intervjuas skyddade av meddelandefriheten.

Både via Twitter och under ett möte i Ovala rummet med Kanadas premiärminister Justin Trudeau har Donald Trump kallat NBC:s nyhet ” en fabrikation”. Han anklagade medierna för att bygga sin rapportering på påhittade källor och kallade det ” avskyvärt” att journalister får skriva vad de vill och sa att ” någon borde titta på det”.

”Dåliga för landet”

”NBC News är #fakenews och ännu oärligare än CNN. De är en skam för journalistiken. Inte konstigt att deras tittarsiffror dalar” twittrade Trump den fjärde oktober. Men i onsdags tog alltså Trump steget och undrade när det är dags att ” utmana” TV-bolagens licenser, ett illa maskerat hot. ” Dom är dåliga för landet!”, twittrade han.

Hans krigföring mot medierna är inget nytt men den har nu eskalerat till en ny nivå.

Trump har med sitt utspel fått kritik för en besvärande grad av okunskap.

Enligt FCC, Federal Communications Commission så delar inte amerikanska staten ut licenser till TV-bolagen, utan bara till enstaka tv-stationer. NBC ägs av Comcast som innehar licenser för många stationer.

Donald Trump kommer få svårt att finna lagligt stöd för sitt hot att dra in sändningstillståndet för NBC. Men när USA:s president hotar oberoende medier med juridiska åtgärder så ifrågasätter han därmed hela grunden för demokratin och rättsstaten.

Han har också med sitt utspel gett grönt ljus till konservativa grupper i landet som nu skulle kunna sätta igång en förtalskampanj mot lokala tv-stationer och försöka få deras sändningstillstånd indragna. Och det är en iskall signal till journalister och ansvariga utgivare runt om i USA att den som granskar presidenten och hans arbete har anledning att passa sig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.